Ultimele sondaje din Franța. Ce diferență este între Macron și Le Pen: „Meciul nu este terminat”

Dezbaterea electorală dintre Macron și Le Pen
Dezbaterea electorală dintre Macron și Le Pen

Avantajul președintelui francez Emmanuel Macron în sondajele privind intenția de vot s-a lărgit marți, dar premierul său a declarat că o victorie a lui Macron în scrutinul prezidențial de duminică nu este garantată, în vreme ce contestatoarea de extremă dreapta Marine Le Pen l-a acuzat de instigare la frică.

Trei sondaje pentru turul doi l-au plasat pe Macron la cel mai înalt nivel de înainte de primul tur, cu un scor mediu de 55,83%, în creștere cu mai mult de un punct față de vineri și cu peste trei puncte față de o medie de cinci sondaje înainte de primul tur. .

Prim-ministrul Jean Castex a spus însă că este prea devreme pentru a revendica victoria.

„Meciul nu este terminat”, a spus Castex la radio France Inter.

Un sondaj Ipsos l-a văzut pe Macron câștigând 56,5% din voturi, în creștere cu jumătate de punct față de vineri și cu 3,5 puncte față de 8 aprilie, cu două zile înainte de votul în care Macron și Le Pen s-au calificat pentru al doilea tur.

Sondajele Opinionway și Ifop, la 56% și, respectiv, 55%, l-au arătat, de asemenea, pe Macron cu cea mai mare pondere a intențiilor de vot dinainte de primul tur de scrutin din 10 aprilie.

Ministrul de Finanțe, Bruno Le Maire, a declarat pentru radioul Europe 1 că Le Pen va „preda suveranitatea Franței lui Vladimir Putin și Rusiei” dacă va fi aleasă.

Le Pen și-a exprimat în trecut admirația față de președintele rus și spune că va scoate Franța din comanda militară integrată a NATO.

Le Maire a spus că o victorie a Le Pen ar însemna sfârşitul suveranităţii franceze, o alianţă cu Putin, lipsa protecţiei NATO şi ruperea legăturilor cu Germania.

Într-un clip de campanie, Le Pen l-a acuzat pe Macron și pe aliații săi că i-au înspăimântat pe cetățeni să voteze împotriva ei.

"Frica este singurul argument rămas al președintelui", a spus ea.

Centristul Macron și extremista de dreapta Le Pen caută să atragă alegătorii care l-au susținut pe liderul de extremă stânga Jean Luc Melenchon, după ce acesta a ajuns pe locul al treilea în primul tur cu aproximativ 22% din voturi, la mai puțin de un procent în spatele candidatei care îl va înfrunta pe actualul președinte al Franței.

Partidul lui Melenchon nu a dat instrucțiuni clare de vot pentru turul turului, dar Melenchon le-a cerut adepților săi să nu voteze pentru Le Pen.

În primul său interviu televizat de la primul tur, Melenchon a reiterat apelul.

"Veți face o greșeală colosală dacă o votați pe doamna Le Pen. Nu vă spun să votați pentru Macron, căutați în capul vostru ce soluție este mai bună, dar nu faceți asta", a spus el pentru BFM TV.

Melenchon a adăugat că acum se va concentra asupra alegerilor legislative din această vară pentru a forma o majoritate de stânga și a deveni prim-ministru al țării.

„Fac apel francezilor să mă aleagă prim-ministru”, a spus Melenchon, adăugând că va fi pregătit să lucreze atât cu Macron, cât și cu Le Pen în calitate de președinți și că nu are o preferință clară între cei doi.

Prim-ministrul din Franța, care este numit de președinte, trebuie să controleze majoritatea în Adunarea Națională.

Potrivit unui sondaj Elabe publicat și marți, 42% dintre alegătorii lui Melenchon sunt acum pregătiți să-și dea votul lui Macron, în creștere cu 7% față de săptămâna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel