Sondaj: Problemă delicată în cazul planorului dispărut! Ce spune Arafat

Jurnalistul Val Vâlcu a atras atenția asupra unei probleme delicate apărute după dispariția planorului pe care autoritățile îl caută de mai multe zile, atât din aer, cât și de la sol. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, i-a dat dreptate jurnalistului, iar DCNews vă invită și pe dumneavoastră să vă expuneți punctul de vedere cu privire la acest subiect.

Invitat în ediția de miercuri a emisiunii ”100 de minute”, de la Antena 3, Val Vâlcu l-a întrebat pe Raed Arafat cât costă toată desfășurarea de forțe pentru căutarea pilotului și planorului dispărut.

Citește și: ROMATSA, ipoteză sumbră: De ce nu este găsit planorul dispărut

”O să se facă calcul exact pe orele de zbor și pe cheltuielie terestre, dar eu pot să vă spun că astfel de acțiuni se regăsesc inclusiv în bugetele instituțiilor responsabile pentru astfel de acțiuni”, a răspuns oficialul din MAI, moment în care Val Vâlcu a intervenit:

”Mă refeream la ideea că aceste aerocluburi ar trebui să aibă și ele puțină răspundere, în condițiile în care nu-și dotează planoarele cu transpondere, închid telefoanele celulare ... . De exemplu, în Japonia, când au fost recuperați din Yemen membrii unei organizații filantropice, i-au pus să-și plătească biletele de avion, că nu i-a trimis guvernul acolo. Eu sunt de acord cu solidaritatea față de acel pilot, trebuie să facem totul să-l salvăm, dar cât merge acest 'totul'? Între timp au dispărut copii, pe care nu știu dacă îi caută mii de jandarmi. Avem o problemă cu disparițiile de copii din localitățile rurale. Cât facem aceste eforturi și ce fac firmele de planorism, la rândul lor?”

”În primul rând, ați văzut, căutările aeriene au fost folosite o perioadă, după care au fost oprite și folosite doar la cerere, pentru că considerăm că acolo ne-am făcut datoria de a verifica zona bine din punct de vedere al aviației și n-a fost necesar să extindem aceste verificări, care, într-adevăr, sunt partea cea mai costisitoare a acestei misiuni. Și a rămas doar punctual să cerem dacă este ceva și, într-adevăr, ieri mi s-au cerut două verificări și astăzi o singură verificare cu elicopterul. Asta a fost. Acesta este un aspect.

Vezi și: Mobilizare de forțe pentru găsirea planorului dispărut joi

Al doilea aspect: costurile se ridică la sume importante și am zis-o înainte, că poate la sute de mii de euro se ridică costurile, dar, în același timp, asta este căutarea - salvarea. Pe partea cealaltă, ce ziceți dvs, aveți dreptate, pentru că, odată cu creșterea practicării sporturilor cum este planorismul sau alte sporturi extreme, va trebui lumea totuși să se gândească că are responsabilitatea să-și asume tot ce înseamnă siguranță și să prevadă tot ce este posibil ca să prevină un accident, iar dacă se întâmplă, să fie foarte ușor să fie găsiți și să fie asistați și să nu se întâmple ca și acum, să-i căutăm peste tot, că nu știm unde sunt”, a explicat Raed Arafat.

DCNews vă invită să răspundeți sondajului din debutul articolului și să vă exprimați în secțiunea de comentarii punctul de vedere cu privire la acest subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel