SONDAJ: Prințul William, cifre surprinzătoare. Ce vor oamenii

william-kate-main
william-kate-main

Canadienii ar prefera ca pe tronul britanic să urce prințul William mai degrabă decât tatăl său, Charles, când se va pune problema succesiunii reginei Elisabeta a II-a, arată un sondaj realizat cu ocazia celei de-a 90-aniversări a suveranei Marii Britanii și Canadei.

În afară de Quebec, unde 58% dintre locuitori nu vor ca regina să fie suverana Canadei, canadienii susțin în proporție de 64% rămânerea reginei Elisabeta ca șef al statului, conform unui sondaj Angus Reid efectuat între 5 și 7 aprilie pe 1.513 persoane.

Prințul Charles, moștenitorul tronului, se bucură doar de susținerea a 46% dintre canadieni, în timp ce 63% optează pentru venirea la tron a prințului William, care ar fi și regele Canadei. Potrivit cercetării realizate de institutul de sondaje, "plictisitor" și "nesemnificativ" sunt primele cuvinte care le vin în minte canadienilor când aud numele prințului Charles.

În contextul în care regina Elisabeta a II-a marchează joi cea de-a 90-a aniversare, canadienii sunt împărțiți în privința monarhiei în țara lor. Numai 42% dintre ei vor ca țara să rămână monarhie constituțională, în timp ce 38% se opun și 20% sunt nehotărâți.

În provincia Quebec, majoritar francofonă și catolică, opoziția la păstrarea coroanei britanice se ridică la 64% din populație.

În eventualitatea în care Canada ar rupe legăturile coloniale cu Londra, opțiunea cel mai des formulată de canadieni — 37% — ar fi transferarea atribuțiilor șefului statului către premier. În acest scop Camera Comunelor, Senatul și Parlamentele celor 10 provincii ar trebui să se pună de acord asupra revizuirii Constituției, lucru care, potrivit Angus Reid, "nu s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel