SONDAJ IRES: Percepția româniilor cu privire la BREXIT

În 23 iunie 2016, după 43 de ani de apartenenţă la comunitatea europeană, 51.9% dintre cetăţenii britanici au votat pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

În contextul rezultatelor referendumului din Marea Britanie, IRES a investigat percepţiile cetăţenilor români cu privire la decizia britanicilor, dar şi atitudinile acestora cu privire la Uniunea Europeană şi statutul României în Uniune.

Cu toate că doar jumătate dintre români au auzit denumirea Brexit, 85% în total au auzit de ieșirea Marii Britanii din UE. Gradul de informare este mai crescut în rândul respondenților cu studii superioare și al celor maturi (36-65 de ani)

62% dintre participanții la studiu care au auzit de evenimentele din Marea Britanie sunt de părere că se poate vorbi despre o criză a Uniunii Europene.

Responsabili pentru Brexit: politicienii din Marea Britanie și responsabilii UE. Românii rămân pesimiști. Ei anticipează efecte negative după ieșirea Marii Britanii din UE.

Efectele negative vor fi resimțite într-o proporție ridicată de către cetățenii români

Peste jumătate dintre intervievați (53%) cred că Marea Britanie nu va avea pierderi majore după ieșirea din Uniunea Europeană, iar pierderile vor fi mai degrabă pentru Europa.

Aproximativ două treimi dintre participanți sunt de părere că ieșirea din Uniunea Europeană nu va slăbi poziția Marii Britanii ca putere mondială.

65% dintre persoanele intervievate sunt de părere că și alte țări ar putea vota pentru ieșirea din UE

În ipoteza unui referendum privind rămânerea României în UE, 77% dintre respondenți ar vota pentru rămânerea în UE, 14% împotrivă, iar doar 6% nu ar merge la vot, respectiv 2% ar fi indeciși cu privire la opțiunea lor 

Un sfert dintre români cred într-o posibilă destrămare a UE.

O ipotetică destrămare a UE ar avea consecințe negative asupra României

7 din 10 participanți care au auzit de Brexit sunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană și doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.

Trei sferturi dintre persoanele intervievate își exprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.

69% dintre participanții la studiu cred că România are mai mult de câștigat prin integrarea în Uniunea Europeană.

9 din 10 participanți la studiu sunt de acord cu ideea conform căreia România ar trebui să joace un rol activ în relansarea proiectului european, o proporție ușor mai crescută (93%) considerând că România trebuie să arate că este în continuare atașată valorilor și principiilor fundamentale ale Uniunii Europene.

Sondajul a fost realizat în perioada 13-16 iulie 2016 pe un eșantion de 1160 indivizi de 18 ani și peste

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel