Sondaj în Japonia și Coreea de Sud privind invadarea Taiwanului de către China

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În Japonia și Coreea de Sud a fost efectuat un sondaj privind invadarea Taiwanului.

În medie, 73% dintre japonezi și sud-coreeni cred că Republica Populară Chineză va încerca să invadeze Taiwan, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi (9 iunie).

Yomiuri Shimbun din Japonia și Hankook Ilbo din Coreea de Sud au efectuat sondajul comun în ambele națiuni. Ideea a fost să se evalueze reacțiile după ce conservatorul Yoon Suk-yeol a devenit președinte al Coreei de Sud, în mai, a raportat Liberty Times.

Sondajul a luat în considerare și probleme legate de China și Taiwan, care în urma invaziei ruse a Ucrainei arată un consens remarcabil, potrivit raportului. În ambele țări, 73% dintre respondenți au fost de acord că o invazie chineză a Taiwanului este posibilă.

În Japonia, 60% au mai spus că este posibilă o invazie a țării lor, în timp ce 59% dintre sud-coreeni au spus că ar putea fi ținta unei invazii, fără a preciza cine va fi atacatorul. Întrebat dacă țara lor ar trebui să coopereze cu Statele Unite pentru a rezista Chinei, 67% dintre japonezi și 77% dintre sud-coreeni au fost de acord, conform Taiwan News.

China 'nu ar ezita' să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa

Miniştrii apărării chinez şi american au avut vineri o întâlnire în Singapore, pe un fond de diferende între cele două puteri rivale, mergând de la Taiwan şi până la războiul Rusiei în Ucraina, transmite AFP. 

Ministrul chinez Wei Fenghe şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, au discutat în marja forumului de securitate 'Dialogul Shangri-la', ce reuneşte până duminică responsabili militari de rang înalt, diplomaţi şi mari producători de armament. China 'nu ar ezita' să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa, a prevenit Wei Fenghe în cursul întâlnirii, dedicată în special acestui subiect de diferend profund între cele două ţări.

'Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul'

'Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian, relatând afirmaţiile lui Wei Fenghe din timpul întâlnirii din Singapore.

Potrivit Ministerului Apărării, China - care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său - 'ar strivi' orice tentativă de independenţă.

De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a transmis omologului său că Beijingul ar trebui 'să se abţină' de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune. Conform Pentagonului, Austin 'a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea (Taiwan), o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan'.

Întâlnirea din Singapore a fost prima dintre cei doi miniştri, care mai purtaseră o discuţie telefonică în aprilie. În ultimii ani, punctele de discordie s-au multiplicat între Washington şi Beijing: Marea Chinei de Sud, influenţa în creştere a Chinei în Asia-Pacific, războiul din Ucraina sau problema Taiwanului, notează Agerpres.

Invadarea Taiwanului de către China ar putea duce la un război nuclear. Expert: Riscul acesta nu a mai fost de la sfârșitul Războiului Rece

Un analist militar consideră că amenințarea războiului nuclear este cea mai mare de la sfârșitul Războiului Rece.

Expertul Michael Green a afirmat la News.com.au că posibilitatea unei conflagrații nucleare este mai mare acum decât oricând de la sfârșitul Războiului Rece, în 1991. Sunt date două motive principale pentru această declarație, bazate parțial pe analizele de război ale Centrului pentru o Nouă Securitate Americană (CNAS) din care fac parte personalități de rang înalt ale militarilor americani.

Președintele american Joe Biden a indicat că SUA vor apăra Taiwanul, chiar dacă nu vor face același lucru pentru Ucraina împotriva Rusiei, în timp ce China ar putea fi tentată să apese preventiv butonul nuclear.

Raportul CNAS, intitulat „Joc de război în Taiwan: un „meci acasă” pentru China, un „meci în deplasare” pentru SUA” notează că „o constatare deosebit de alarmantă din jocul de război este că Republica Populară Chineză a considerat că este necesar să amenințe că va apăsa butonul nuclear de la început pentru a evita sprijinul extern pentru Taiwan”.

„Dar China a avut dificultăți în a convinge Statele Unite că amenințările sale nucleare sunt credibile”, continuă articolul, ilustrând limitele problemei și posibilitatea ca aceasta să poată duce la un război nuclear la scară largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel