Sondaj în Germania. Răsturnare incredibilă la vârful politicii

Verzii germani, clasaţi pe locul doi în alegerile europene, cu 20,5% din voturi, au ajuns sâmbătă pentru prima dată în fruntea unui sondaj de opinie la nivel naţional, devansând Uniunea Creştin-Democrată (CDU, conservatoare) şi, cu mult, Partidul Social-Democrat (SPD), informează AFP.

Astfel, Verzii sunt creditaţi cu 27% din voturi, în creştere cu 9% într-o săptămână, în raport cu un studiu precedent, potrivit sondajului Forsa realizat între 27 şi 31 mai, pentru posturile de televiziune RTL şi n-tv.

Ei devansează cu un procent CDU-CSU (26%, în scădere cu 2%), clasaţi în frunte în Germania în alegerile europene, însă cu cel mai prost rezultat în alegeri naţionale de la fondarea Germaniei contemporane în 1949.

SPD, membru al coaliţiei conduse de Angela Merkel, îşi continuă căderea, cu numai 12% în intenţiile de vot (-5%), rezultat care riscă să alimenteze o dezbatere internă asupra pertinenţei ca acest partid să rămână membru al guvernului până la sfârşitul legislaturii, în 2021.

Cum se încheie clasamentul 

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) se află imediat după social-democraţi, cu 11% (-2%), iar liberalii din FDP şi forţele de stânga Die Linke închid sondajul, cu respectiv 8 şi 7 la sută din intenţiile de vot.

Analiza post-electorală a televiziunii publice ARD a arătat deja la începutul săptămânii că pentru alegătorii din Germania temerile legate de climă au devenit prioritare: 46% dintre ei au declarat că problema a ocupat un loc central în obţiunea lor electorală, o creştere cu 26% în raport cu alegerile europene din 2014.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel