Sondaj, cel mai grav eșec. Diferența care a dus la înfrângere

Alegeri europarlamentare
Alegeri europarlamentare

Anul acesta, exit-poll-urile au ratat rezultatele corecte pentru USD și Mircea Diaconu. Vorbim de o marjă de eroare de circa 5%. Cu toate acestea, nu a fost nicio răsturnare de situație astfel încât candidații să aibă mari surprize.

Cinci exit poll-uri au fost realizate cu ocazia scrutinului pentru Parlamentul European, fiecare fiind prezentat de câte un post de televiziune. CURS-Avangarde au realizat exit poll-ul pentru TVR, Operations Research - pentru Antena 3, CSCI - pentru România TV, GeoPol - pentru Realitatea TV, iar IRES - pentru Digi 24.

CSCI a creditat USD cu 43%, cu şase procente peste scorul real obţinut de alianţa social-democrată. De asemenea, şi sondajul Operations Research a greşit procentul USD, cotând alianţa cu 41%, la fel ca sondajul GeoPol. Mircea Diaconu nu a fost creditat pe tot parcursul zilei de duminică decât cu circa 4 %, față de cele 7 procente pe care le-a obținut în cele din urmă.

Precedentul Geoană-Băsescu, cea mai gravă greșeală din ultimii ani

Nu este prima dată când se înregistrează diferențe majore între exit-poll-uri și rezultatele oficiale. Cazul cel mai grav a fost cel al alegerilor prezidențiale din 2009, în al doilea tur de scrutin. Chiar dacă nu au fost diferențe mari, impactul a fost unul covârșitor. Toate exit-poll-urile îl dădeau câștigător pe Mircea Geoană, iar Traian Băsescu era marele învins.

VEZI ȘI: Exclusiv. PSD, victorie zdrobitoare la exit-poll-uri. Surpriză uriașă după datele oficiale

"Mircea Geoană este câştigătorul alegerilor prezidenţiale cu 51% din voturi la scrutinul de duminică, Traian Băsescu obţinând 49% din voturi, potrivit exit-poll-ului realizat de CCSB, pentru Antena 3, pe baza datelor centralizate până la ora 21.00. Potrivit rezultatelor finale ale exit-poll-ului realizat de CSOP şi difuzat de B1Tv, Traian Băsescu a obţinut 50,4% la alegerile de duminică, iar Mircea Geoană 49,6%", scriau jurnaliștii în 2009. Rezultatele finale au confirmat ulterior eșecul lui Geoană: 50,33% din voturi pentru Băsescu, 49,66% pentru Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel