Exclusiv. PSD, victorie zdrobitoare la exit-poll-uri. Surpriză uriașă după datele oficiale

Institutele de sondare a opiniei publice au arătat, încă o dată, că sunt departe de realitate. CSCI a creditat USD cu 43%, cu şase procente peste scorul real obţinut de alianţa social-democrată. De asemenea, şi sondajul Operations Research a greşit procentul USD, cotând alianţa cu 41%, la fel ca sondajul GeoPol. De asemenea, Mircea Diaconu nu a fost creditat pe tot parcursul zilei de duminică decât cu circa 4 %, față de cele 7 procente pe care le-a obținut în cele din urmă. Politologul Andrei Țăranu a explicat, pentru DC News, aceste diferențe între rezultatele furnizate de exit-poll-uri și procentele reale obținute la alegerile europarlamentare 2014.

"Sunt două explicații: explicația teoriei conspirației și explicația simplă. Sunt 5,7% voturi anulate, aproximativ diferența despre care vorbim. În general, casele de sondare colaborează unele cu altele, încercând să construiască o medie. Nu este o greșeală foarte mare", a spus Andrei Țăranu pentru DC News.

Întrebat dacă putem vorbi despre o intoxicare a electoralui, profesorul a adăugat: "Întotdeauna sondajele au avut și o conotație de manipulare. Nu cred că "intoxicare" este cuvântul potrivit, ci "manipulare". Nu știu dacă aceasta din urmă a generat un impact psihologic asupra partidelor. După cum ați văzut, toți au așteptat rezultatele oficiale. Puțini au vorbit pe cifrele oferite de exit-poll-uri. Motivul este că au existat întotdeauna erori și nu au vrut să se grăbească".

"Încă o dată spun. Un exit-poll este tot un fel de sondaj de opinie. El nu se petrece la toate secțiile de votare. Astfel, se face o medie ponderată cu rezultatele care s-au obținut. Apoi se cuantifică de secțiile de votare care sunt supravegheate. În anumite zone pot apărea și alterații care să schimbe calculele. Din acest motiv, exit-poll-urile au această marjă relativ mare de eroare. În al doilea rând, exit-poll-uri greșite nu sunt doar în România. Au fost și în SUA... Putem vorbi despre o dimensiune manipulatoare, dar nu este una intenționată", a conchis profesorul.

VEZI ȘI: Exit-poll-urile, departe de realitate. Cum au umflat scorul USD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel