Somnul bebelușului. Când și cum se formează rutina orelor de somn

Somnul bebelușului. Când și cum se formează rutina orelor de somn  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Somnul bebelușului. Când și cum se formează rutina orelor de somn / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Orele de somn ale unui bebeluș reprezintă o adevărată provocare pentru părinți.

Venirea pe lume a unui copil este un motiv de bucurie pentru orice cuplu, dar apare și o de teamă că nu știe exact cum să se poarte cu bebelușul acasă. Somnul bebelușului este un subiect important pentru orice cuplu, care trebuie să știe că nou-născutul va dormi la început foarte mult.

În plus, fiecare bebeluș are tiparul și nevoile sale individuale de somn și hrană. Nou-născuții nu percep în primele săptămâni diferențele între noapte și zi, iar părinții trebuie să înțeleagă că nu pot face mai nimic pentru a schimba asta.

Somnul bebelușului: Formarea unei rutine

Dacă la început, în primele 2 luni de viață bebelușul trebuie să doarmă între 16 și 18 ore, din care 8-9 ore ziua și 7-9 ore noaptea, în 3-5 reprize de somn, în perioada 2-4 luni, se recomandă 14-16 ore de somn, din care 9-10 în timpul nopții și 5-6 ore ziua, în 3-4 reprize.

Când se apropie de împlinirea vârstei de 1 an, în perioada 9-12 luni, micuțul ar trebui să doarmă 14 ore, dintre care 10-12 ore noaptea, iar ziua 2-3 ore, în cel mult 2 reprize de somn.

Odată cu trecerea timpului, părinții trebuie să aibă grijă să-i formeze o rutină de somn, mese, joacă și băiță. Între 3 și 6 luni de viață reprezintă momentul propice pentru a forma o rutină de somn bebelușului. Formarea rutinei ar trebui să dureze aproximativ două săptămâni. Trebuie de asemenea să ținem cont de faptul că pe măsură ce copilul crește, va avea nevoie de mai puține ore de somn pe timpul zilei.

Reglarea orelor de somn este direct legată de o anumită rutină ce trebuie creată. Astfel, trebuie stabilit un program al meselor, chiar dacă este recomandat ca alăptarea să fie făcută la cerere, chiar și noaptea. Ziua, mesele trebuie puse între reprizele de somn, iar seara, înainte de somnul de noapte.

Bebelușul trebuie scos în aer liber

Părinții trebuie să aibă grijă și de programul de joacă al copilului, între reprizele de somn. Micuțului trebuie să i se cânte, să i se vorbească și să i se dea jucării potrivite vârstei.

În plus, trebuie ieșit afară cu bebelușul ori de câte ori vremea permite. Pentru el este foarte important să fie plimbat în aer liber, zilnic, cel puțin o oră deoarece asta îl va ajuta să doarmă mai bine. Este indicat ca bebelușul să fie obișnuit cu plimbarea și cu mai multe locuri de somn.

Baia de seară trebuie să facă parte și ea din rutina zilnică și care ajută la un somn mai bun noaptea.

După baia de seară, micuțului îi trebuie dată ultima masă, iar apoi așezat în pătuț, fără legănat în brațe. Puteți să-i cântați un cântecel sau să îi spuneți o poveste, având grijă să reducem lumina, creând astfel atmosfera de somn.

Masajul trebuie să facă parte și el din rutina zilnică, mai ales că aceștia se bucură foarte tare de masaj, care le dă o stare de liniștire și calmare.

Înainte de culcare e bine ca ambii părinți să-i spună „Noapte bună”, pentru ca acesta să înțeleagă, la un moment dat, că și părinții merg la somn, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel