Soluţie pentru migranţi. Apel la solidaritatea europeană

Spania şi Franţa propun centre de debarcare pentru imigranţi "pe pământ european" în care să fie gestionate cererile solicitanţilor de azil.

Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că două ţări, Franţa şi Spania, propun înfiinţarea pentru migranţi a unor "centre închise de debarcare pe pământ european", de unde să se gestioneze situaţia acestora şi apoi să fie repartizaţi către ţările Europei.

"Avem nevoie de o cale clară a solidarităţii, nu de o gestionare a situaţiei de la caz la caz", a declarat Macron la Paris, la încheierea unei întâlniri, la Palatul Elysée, cu şeful guvernului spaniol, socialistul Pedro Sánchez.

Macron a explicat că propunerea sa, abordată deja cu cancelarul german Angela Merkel, constă în crearea unor "centre închise pe pământ european" în care să fie gestionate cererile solicitanţilor de azil. În prezent, nu există practic centre închise unde să fie gestionate dosarele migranţilor sosiţi în Europa, cu excepţia celor câteva cazuri rare în Grecia şi Italia, sub administraţia Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), informează AFP şi EFE.

Solidaritate financiară imediată

Propunerea franco-spaniolă prevede o acţiune la scară mai mare cu centre închise în "ţările cele mai apropiate de locul debarcării", unde migranţii ar urma să rămână în timp ce cererile lor de azil sunt analizate.

"Odată debarcaţi pe pământ european, suntem favorabili înfiinţării unor centre închise conform UNHCR, cu mijloace europene care să permită (...) o solidaritate financiară imediată, o gestionare rapidă a dosarelor, o solidaritate europeană pentru ca fiecare ţară să preia într-o manieră organizată persoanele care au dreptul la azil", a explicat Macron, într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol.

Pentru migranţii care nu au dreptul la azil, Macron a subliniat necesitatea de a avea "solidaritate europeană şi eficienţă în returnarea" acestor persoane "către ţările lor de origine" şi "în niciun caz către ţările de tranzit". "Este o soluţie care promovează cooperarea şi care respectă dreptul. Trebuie să avem principiile noastre şi să nu ne lăsăm influenţaţi de extreme", a adăugat el.

Sancţiuni pentru cei care refuză

Totodată, Macron s-a pronunţat în favoarea sancţiunilor financiare împotriva ţărilor Uniunii Europene care refuză să primească migranţi. "Nu putem avea ţări care beneficiază din greu de solidaritatea UE şi care îşi revendică din greu egoismul naţional atunci când vine vorba despre subiectul imigraţiei", a avertizat Macron.

"Sunt în favoarea impunerii de sancţiuni în cazul lipsei de solidaritate (...), în favoarea ideii că trebuie impuse condiţii pe această temă în cazul acordării de asistenţă din fonduri structurale", a precizat el. "Sunt cu totul în favoarea ideii de a avea mecanisme care să ţină cont de aceasta. Este o dezbatere care va avea loc la timpul potrivit", a mai spus şeful statului francez.

Vezi şi: Nava migranți. Italia refuză o nouă navă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel