Soluția DURĂ a unui director TVR! Ce propunere face pentru redresarea televiziunii - EXCLUSIV

Claudiu Lucaci, fostul director al departamentului de știri al TVR, face o propunere dură pentru redresarea televiziunii publice, despre care spune că Stelian Tănase a respins-o.

Claudiu Lucaci, în prezent detașat la studiourile TVR de la Chișinău, propune ”administrarea specială” a televiziunii publice.

Potrivit documentului, pe care îl puteți descărca și dumneavoastră, ”Consiliul de administrație, Directorul General și Comitetul Director sau Directorul General Interimar își suspendă de drept activitatea, iar atribuțiile acestora sunt preluate de către administratorul special”.

Același document mai spune că administratorul special nu trebuie ”să se afle în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate, nu trebuie să fie debitor sau creditor al societatii sau persoană aflată în legături strânse cu societatea.

[citeste si]

Iată ce spune Claudiu Lucaci despre propunerea sa

"Exista un adevar care trebuie cunoscut: situatia televiziunii publice este catastrofala in primul rand la capitolul fluxurilor financiare. Inca nu exista un curent de actiune politica consensual pentru identificarea unei solutii de salvare. In ultimii doi ani, singura optiune vehiculata de fostul director general a fost insolventa. De curand, au aparut propuneri de modificare a Legii 41 ( de functionare a SRTv) care tintesc mai ales forma de organizare la nivelul managementului superior si abia apoi stoparea risipei financiare si izolarea datoriilor care vin in avalansa.

O noua blocare a conturilor in urma implinirii termenului de scadenta pentru plata unor restante la ANAF este iminenta. Dar de aceasta data, riscul unei implozii creste exponential fiindca nu exista organismul investit prin Lege sa ia decizii (Consiliul de administratie) iar rostogolirea datoriilor de la prima blocare a conturilor devine practic imposibila. In aceste conditii, realist vorbind, solutia politica de constituire pe baza de algoritm a unui nou Consiliu de administratie, fara amendarea masiva si imediata a Legii 41, este mai curand o noua temporizare pentru ingroparea TVR. Nu este de neglijat faptul ca Legea are un caracter organic ceea ce presupune un consens larg intre putere si opozitie.

Varianta insolventei, oricat de tentanta si rapida ar fi, poate produce grave perturbari ale functionarii si indeplinirii misiunii publice a SRTV. Este greu de crezut ca in lipsa unui cadru legislativ preexistent se va putea apela vreodata la procedura de insolventa.

Cat priveste stergerea datoriilor, o solutie minune intens vehiculata, este bine sa cunoastem dimensiunea problemei. Putem vorbi de aproximativ 30 de milioane de euro pe care TVR i-ar putea salva prin aceasta metoda - care depinde si de acceptul Comisiei Europene. Chiar daca s-au facut demersuri, inclusiv prin Oficiul Concurentei, pentru evitarea unei proceduri de infringement referitor la un posibil de ajutor de stat, aceasta gura de oxigen se poate dovedi un fitil aprins pentru creditorii privati ai TVR care se vor inghesui sa-si recupereze debitele.

Ultima solutie pe care o consider ca un mix intre cele doua mentionate anterior este la indemana in timp scurt si comporta un grad mic de esec. Nu este nevoie de decizii politice supuse insa arbitrariului, nu se blocheaza activitatea curenta si functionarea in parametrii stabiliti de Lege, nu depinde de influenta politica sau a intereselor de grup. Este vorba de administrarea speciala.

Despre aceasta solutie am vorbit de la inceput anului. Am pregatit cu un grup de specialisti o varianta de lucru pe care o pun la dispozitia tuturor. Pana acum nu am avut nicio reactie din partea decidentilor. Suntem intr-un moment decisiv si unic in care vocile celor care cunosc si inteleg problemele reale ale TVR merita sa fie ascultate. In cele din urma, partidele politice trebuie sa gaseasca un raspuns la singura dilema cu care se confrunta atat angajatii TVR, cat si supraveghetorii legali ai activitatii televiziunii publice: este TVR o institutie publica de interes strategic sau este doar un jucator pe o piata media in care toata lumea incearca sa triseze?"

CITESTE AICI DOCUMENTUL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel