Solidaritatea Sanitară a decis continuarea protestelor cu greva de avertisment

FOTO: Facebook @Federația Solidaritatea Sanitară
FOTO: Facebook @Federația Solidaritatea Sanitară

Consiliul de Coordonare al Federației Solidaritatea Sanitară, întrunit în data de 18.03.2024, a decis continuarea acțiunilor de protest, desfășurate în sprijinul satisfacerii revendicărilor legitime ale angajaților din sănătate.

Următoarea acțiune va fi greva de avertisment în sectorul public de sănătate, fiind programată pentru data de 03 aprilie 2024, în intervalul orar 12:00 - 13:00. Greva de avertisment va fi organizată de sindicatele membre ale Federației „Solidaritatea Sanitară” în toate unitățile sanitare în care acestea au membri și angajați care au semnat pentru grevă până acum, respectiv care vor semna pentru grevă până la momentul organizării ei. Pe site-ul dedicat coordonării publice a acțiunilor va fi publicată în curând și lista unităților în care există angajați care ne-au comunicat public intenția de a semna/participa la grevă. Așa cum se poate constata pe acest site, în ultima perioadă numărul angajaților care ne semnalează dorința de a semnat pentru grevă/intenția de a participa este într-o creștere accelerată.

Asemenea protestelor premergătoare, greva de avertisment și acțiunile ce-i vor urma sunt desfășurate pentru susținerea revendicărilor legitime ale angajaților din sănătate, așa cum sunt precizate pe site-ul dedicat protestelor. Pentru a ilustra situațiile cu care se confruntă angajații din sănătate sunt relevante și următoarele date:

 - Pentru orele lucrate în timpul nopții o asistentă medicală (grad principal, absolventă de postliceală),  câștigă în plus  5,5 lei/oră net. (Dacă defalcăm calcul pe numărul de ore efectuate în ture (tura a doua și a treia) putem constata că aceeași asistentă medicală câștigă 2,7 lei/oră.)

În privința recompensei pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași asistentă medicală câștigă în plus, net, maxim 13,4 lei pe oră.

- În cazul medicului primar cu gradația 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă dintr-o zi normală (care include și 8 ore lucrate noaptea, este între:

26 și 46 lei/oră în spitalele neclinice32 și 56 lei/oră- în cele clinice.[1]

- Pentru orele lucrate în timpul nopții o infirmieră  câștigă în plus  3,4 lei/oră net. Recompensa pentru munca desfășurată în zilele nelucrătoare și sărbători legale aceeași infirmieră maxim 8,5 lei pe oră.

Aceste exemple relevă tocmai faptul că în realitate menținerea acestor drepturi la un nivel atât de jos conduce la o creștere a venitului net al angajaților mult mai mică decât cea rezultată din recent adoptata ordonanță de urgență. Suplimentar, datele publicate de INS referitoare la nivelul inflației (rata inflaţiei de la începutul anului - februarie 2024 comparativ cu decembrie 2023 - a fost 1,9%) ne indică o probabilitate destul de mare ca majorările salariilor de bază din acest an, prevăzute de ordonanța de urgență, să fie ”înghițite” de inflație.

Data de programare a grevei de avertisment a fost condiționată de respectarea termenelor foarte lungi prevăzute de legea nr. 367/2022 în privința grevei împotriva politicii sociale şi economice a Guvernului. Este de notorietate refuzul de până acum al Guvernului și al Ministerului Sănătății de a da curs solicitării noastre oficiale de încheiere a Acordului privind procedura grevei în sectorul public de sănătate, refuz ce are ca scop împiedicarea grevei în sănătate respectiv restricționarea acestui drept constituțional al angajaților din sănătate. Este astfel evident că lupta trebuie dată inclusiv în zona modalității de transpunere în practică a dreptului la grevă. În aceste condiții la organizarea grevei se adaugă necesitatea stabilirii detaliate a fiecărui pas procedural al acesteia astfel încât desfășurarea grevei să nu pună în pericol viaţa şi sănătatea populației, Federația „Solidaritatea Sanitară” demarând totodată programul de pregătire detaliată a acestor acțiuni. Această intervenție strategică a debutat în cadrul Consiliului de Coordonare de ieri, 18 martie, activitatea destinată pregătirii procedurilor specifice deciziilor aferente grevei desfășurându-se de-a lungul a peste 6 ore.

În a doua parte a lunii aprilie, după desfășurarea grevei de avertisment, Consiliul de Coordonare al Federației „Solidaritatea Sanitară” se va întruni din nou pentru instructajul general specific grevei și decizia privind  declanșarea grevei generale propriu-zise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel