Soldații ruși, acuzați de viol. Curtea Penală Internațională a lansat o investigație pentru crime de război

foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Soldații ruși ”violează femei în orașe ucrainene”, susține ministrul de la Kiev, în timp ce Putin dezlănțuie teroarea într-un alt oraș și 47 sunt uciși într-un atac cu ”bombă cu dispersie”. 

Soldații ruși ar fi violat femei în orașele ucrainene capturate, a susținut ministrul de externe al țării, în ceea ce ar fi doar cea mai recentă atrocitate împotriva civililor nevinovați prinși în sângeroasa invazie a lui Vladimir Putin.

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, a declarat: ”Când bombele cad asupra orașelor voastre, când soldații violează femei în orașele ocupate - și avem numeroase cazuri, din păcate, când soldații ruși violează femei în orașele ucrainene – este greu să vorbim despre eficiența dreptului internațional. Însă acesta este singurul instrument al civilizaţiei pe care îl avem la dispoziţie pentru a ne asigura că în cele din urmă cei care au declanşat acest război vor fi aduşi în faţa justiţiei", a declarat Kuleba, informează Reuters.

Declaratia lui a venit după ce o instituție de presă ucraineană a susținut că au fost raportate unsprezece cazuri de viol săvârșite de către soldații ruși în Herson - primul și singurul oraș important capturat de forțele lui Putin după mai bine de o săptămână de luptă.

Se pare ca Rusia a întețit războiul de teroare împotriva civililor ucraineni. Au avut loc bombardamente fără discriminare în marile orașe ucrainene, lăsând in urmă morți, persoane civile, sute de nevinovați.

Curtea Penală Internațională a anunțat pe 3 martie lansarea unei investigații pentru crime de război pe care armata rusă le-ar fi comis în timpul invadării Ucrainei, după ce un număr fără precedent de țări au cerut deschiderea unei astfel de anchete, scrie The Guardian.

Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a declarat că va începe ”cât mai repede cu putință” să documenteze posibile crime împotriva umanității sau genocid comise în Ucraina.

Având in vederea că cererea pentru o astfel de investigație a fost făcută de 39 de țări  va scurta cu câteva luni procesul, deoarece îi va permite lui procurorului-șef Khan să pună in mișcarea acțiunea fără a mai fi nevoit sa ceară aprobarea Curții Internaționale de Justiție de la Haga.

Karim Khan a mai precizat că o echipă de investigatori se îndreaptă deja spre Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel