Şoferii de UBER, Bolt şi Yango, verificaţi la sânge de la 1 februarie. Ce spune Poliţia Capitalei

Şoferii platformelor de transport alternativ vor fi controlaţi de poliţiştii din Bucureşti începând cu 1 februarie, pentru a se stabili dacă s-au pus în acord cu reglementările legale. 

"Transportul alternativ a căpătat un interes din ce în ce mai crescut în ultimii ani în țara noastră și mai ales în municipiul București, având în vedere că traficul rutier se intensifică progresiv.

În mod firesc, activitatea de transport de persoane efectuată prin intermediul platformelor digitale este supusă reglementărilor legale.", a scris Poliţia Capitalei pe Facebook. 

Ce obligaţii au şoferii 

"Astfel, în conformitate cu prevederile OUG 49/2019, privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, operatorul de transport alternativ are următoarele obligaţii:

a) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ autoturisme pentru care au fost emise în prealabil copii conforme ale autorizaţiei de transport alternativ;

b) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ numai autoturisme înscrise pe platforma digitală;

c) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ doar autoturisme care respectă prevederile art. 22 alin. (1);

d) să utilizeze la efectuarea transportului alternativ conducători auto care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 23;

e) să nu transmită copia conformă a autorizaţiei de transport alternativ către alt operator de transport alternativ sau oricărei alte persoane, pentru a fi utilizată în scopul efectuării transportului alternativ;

f) să pună la dispoziţia conducătorului auto documentele prevăzute la art. 24;

g) să raporteze operatorului platformei digitale orice modificare a informaţiilor şi datelor furnizate acestuia în maximum 48 de ore de la apariţia oricărei astfel de modificări;

h) să efectueze transportul alternativ numai prin intermediul unei platforme digitale cu avizul tehnic valabil, eliberat de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.

Datele referitoare la valabilitatea avizelor eliberate vor fi publicate pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.", au mai scris reprezentanţii Poliţiei. 

Actele necesare şoferilor de Uber, Yango şi Bolt 

"Totodată, potrivit prevederilor art.24 din OUG 49/2019, privind activitățile de transport alternativ cu autoturism și conducător auto, atunci când îşi desfăşoară activitatea, conducătorul auto trebuie să deţină la bordul autoturismului şi să prezinte organului de control rutier, pe lângă documentele prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, următoarele documente:

a) asigurarea de răspundere civilă auto;
b) asigurarea pentru persoane şi bunurile acestora;
c) ecusonul de transport alternativ;
d) copia conformă a autorizaţiei pentru transport alternativ.

Efectuarea transportului alternativ fără a deține pentru acesta copie conformă a autorizației pentru transport alternativ atrage sancționarea conducătorului auto cu amenda cuprinsă între 1000-5000 lei, iar ca măsură complementară, se suspendă dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru o perioadă de 6 luni.", se mai arată în postare. 

Controalele încep pe 1 februarie

"Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizează prin reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare de către ofiţerii şi/sau agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române care au calitatea de poliţişti rutier.

În contextul aspectelor prezentate, dar și în scopul asigurării unui transport care să se încadreze în standardele de calitate și siguranță, Brigada Rutieră solicită operatorilor de transport alternativ/conducătorilor auto să respecte prevederile legislației incidente domeniul transportului alternativ și să se conformeze reglementărilor actului normativ începând cu data de 01.02.2020.

Acțiuni pentru verificarea legalității efectuării transportului alternativ vor fi organizate în permanență de către polițiștii Brigăzii Rutiere și vor fi vizați atât conducătorii auto ce efectuează transport alternativ, cât și cei care efectuează transport de persoane în regim taxi, în vederea impunerii unui climat de ordine publică și siguranță rutieră pe drumurile publice din municipiul București.", conchide Poliţia Capitalei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel