EXCLUSIV  Șofer profesionist categoria C, de la 18 ani. Sunt tinerii pregătiți să conducă tiruri mastodont pe șoselele României? Răspunsul lui Titi Aur

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Un proiect legislativ permite tinerilor de 18 ani să facă școala de șoferi pentru categoria C care le dă voie să devină practic șoferi profesioniști și să aibă în stăpânire tiruri de multe ori la fel de lungi precum vârsta lor.

Desigur, proiectul legislativ a născut și controverse. Proiectul a fost aprobat, iar vârsta „șoferilor profesioniști” a scăzut de la 21 la 18 ani.

Practic, după obținerea categoriei B se poate începe școala pe C.

Subiectul emisiunii DC Conducem de la DC News, emisiune săptămânală cu Florin Răvdan și Titi Aur, au fost tocmai acești șoferi profesioniști de care nu se vorbește foarte des în România.

Întrebat dacă vârsta de 18 ani e potrivită pentru a conduce asemenea autotrenuri, expertul în conducere preventivă Titi Aur crede că „și da, dar și nu”.

Expertul și-a explicat la DC Conducem poziția:

„De ce spun asta? Pentru că, să fac o comparație, în automobilismul sportiv, pe vremea mea în anii 1980, nu puteai participa dacă nu aveai cel puțin un an de experiență. Deci până la 19 ani nu puteai obține licența de pilot. Azi se participă de la 7, 8, 10 ani.

În campionatul mondial de raliuri de la 16 ani cu derogare, pilotul să conducă în probele speciale cu circulație închisă iar între copilotul care obligatoriu trebuie să aibă peste 18 ani. Se poate deci și la vârstă mică, dar dacă ești bine pregătit. A restricționa doar prin vârstă nu e o soluție. Nu trebuie să ai neapărat 30-40 de ani pentru a fi un șofer bun, ba dimpotrivă. Problema e dacă la 18, 19, 20 de ani, dacă ei sunt bine pregătiți”, a explicat Titi Aur.

Amintim că la finalul anului trecut Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

Camera Deputaților a fost for decizional.

Emisiunea integrală DC Conducem

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel