Socialiştii internaţionali, felicitări pentru PSD şi apel la Iohannis pentru respectarea rezultatului alegerilor

Organizaţia internaţională a socialiştilor felicită Partidul Social Democrat (PSD) pentru victoria sa în alegerile generale din 6 decembrie, rezultat care îi face pe social-democraţi cel mai mare partid din Parlamentul României. 

"În conformitate cu normele și practicile constituționale din România, partidului ar fi trebuit să i se ofere posibilitatea de a numi un prim-ministru și de a încerca să formeze un guvern", se arată în comunicatul de presă. Totodată, socialiştii lansează un apel către preşedintele Klaus Iohannis: "Îi solicităm președintelui Iohannis, care conform constituției României trebuie să rămână imparțial, să respecte rezultatul alegerilor, permițând PSD să numească un prim-ministru, în loc să impună candidatul la alegerea sa.

Acest lucru vine după intervenția nejustificată a președintelui în campania electorală, în timpul căreia a fost critic față de PSD și a susținut PNL.  Preşedintele a  jucat un rol activ în campanie, a folosit funcția prezidențială într-un mod incompatibil cu standardele internaționale, după cum a menționat misiunea de evaluare electorală a OSCE în raportul său preliminar".

"Procesul de alegere a următorului guvern al țării trebuie realizat prin negocieri libere între părțile alese în Parlament și fără interferențe din partea președinției și ne așteptăm ca aceste norme democratice să fie respectate. Internaționala socialistă își exprimă solidaritatea cu PSD și cu președintele său, Marcel Ciolacu, în timp ce încearcă să construiască un viitor mai bun pentru toți românii și susține eforturile partidului de a forma următorul guvern al României în conformitate cu voința exprimată democratic a poporului și practicile constituționale ale țării", se mai arată în comunicatul socialiştilor.

Scrisoare socialiştilor poate fi citită aici: https://www.socialistinternational.org/news/press-releases/si-calls-for-respect-of-the-democratic-process-and-election-results-in-romania-1614/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel