Social media a împins-o spre sinucidere. Prințul William: ”Niciun părinte nu ar trebui să treacă prin ceea ce a trecut familia Russel”

Fotografie de la Kat Smith: Pexels
Fotografie de la Kat Smith: Pexels

O instanță a hotărât că tânara britanică în vârstă de 14 ani și-a luat viața în 2017, deoarece a fost expusă la prea mult conținut care i-a accentuat depresia.

Algoritmii de social media sunt proiectați pentru a ne studia gusturile și ideile și pentru a ne oferi conținut care ne poate interesa. Dar pot avea și un aspect foarte periculos și pot chiar ucide.

 În Marea Britanie, dezbaterea pe această temă a fost deschisă după o hotărâre istorică în cazul Molly Russel care s-a sinucis în 2017, când avea doar 14 ani, se pare și pentru că a fost expusă la prea mult conținut despre autovătămare care i-au afectat mintea deja slăbită de depresie.

Părinții ei se luptă de aproape cinci ani pentru ca rețelele sociale să fie recunoscute în moartea fiicei lor și pentru a asigura o mai mare protecție copiilor pe internet.

Concluziile anchetei pentru stabilirea cauzelor decesului adolescentei 

Conținutul pe care Molly l-a văzut a fost ”nesigur” și ”nu ar fi trebuit niciodată să fie accesibil unui copil”, a spus Andrew Walker, medicul legist responsabil de caz.

În loc să numească moartea ei o sinucidere, el a spus că adolescenta ”a murit dintr-un act de autovătămare, în timp ce suferea de depresie și de efectele negative ale conținutului vizualizat pe internet”.

O parte din acest conținut a fost ”deosebit de explicit în prezentarea autovătămării și a sinuciderii ca o consecință inevitabilă a unei boli incurabile” și ”fără niciun contrapunct”, a insistat el.

Reacționând la hotărârea instanței, tatăl lui Molly, Ian Russell, a spus că speră că descoperirile ”marcchează un pas important către realizarea schimbărilor necesare” în modul în care funcționează rețelele sociale, scrie Today.

În timpul procedurilor, instanța a difuzat unele dintre cele peste 2.000 de conținuturi - texte, fotografii, videoclipuri - care evocă sinucidere sau automutilare, văzute pe rețele de tânăra Molly în cele șase luni premergătoare morții sale.

Tânăra primise chiar o recomandare prin e-mail de la Pinterest în care îi sugera să citească ”10 +postări+ despre depresie care s-ar putea să-ți placă”. Procedurile au evidențiat, de asemenea, dificultatea pentru familii și personalul școlii de a controla ceea ce văd și fac copiii pe internet.

Prințul William: ”Siguranța digitală ar trebui să fie o condiție prealabilă”

”Niciun părinte nu ar trebui să treacă prin ceea ce au trecut Ian Russell și familia ei”, a spus Prințul William, moștenitorul tronului britanic și dedicat în special problemelor de sănătate mintală. ”Siguranța digitală pentru copiii și tinerii noștri ar trebui să fie o condiție prealabilă, nu o idee ulterioară”, a scris el pe Twitter.

Oficialii Meta (proprietarul Facebook și Instagram) și Pinterest, audiați în timpul procedurilor, și-au oferit ”scuzele” pentru moartea lui Molly. Judson Hoffman de la Pinterest a recunoscut că fata a fost expusă la conținut ”nesigur” și că ”există conținut care ar fi trebuit eliminat și nu a fost”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel