Social-democrații, condiții pentru Merkel, după decizia de a rămâne în coaliție

Angela Merkel
Angela Merkel

Angela Merkel va primi un set de solicitări după ce social-democrații germani au decis să rămână în coaliție alături de aceasta.

 

Congresul Partidului Social-Democrat german (SPD) a validat vineri un set de cereri ale noii conduceri a formaţiunii pentru a rămâne în coaliţia de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, dar a votat totodată împotriva părăsirii imediate a acestei coaliţii, informează agenţiile Reuters şi AFP, scriu jurnaliștii de la Agerpres. 

O largă majoritate a delegaţilor la Congresul ce se desfăşoară la Berlin au votat în favoarea moţiunii care solicită măsuri mai ambiţioase de protecţie a mediului, mai multe investiţii în infrastructură şi creşterea salariului minim.

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel a semnalat însă că nu doreşte să renegocieze acordul din 2018 prin care a format o nouă mare coaliţie cu social-democraţii, dar ar putea lua în considerare unele idei de mai mică anvergură.

Schimbări pentru rămânerea la guvernare

Cei doi lideri ai primei conduceri bicefale a SPD confirmaţi la acest Congres, fostul ministru de finanţe al landului Westphalia-Renania de Nord, Norbert Walter-Borjans, şi deputata Saskia Esken, s-au remarcat anterior prin criticile faţă de continuarea coaliţiei cu Merkel, însă odată ce au ajuns în fruntea partidului şi-au îmblânzit condiţiile pentru rămânerea la guvernare.

Noii lideri ai SPD, înainte puţin cunoscuţi publicului, au un program plasat mai la stânga. Walter-Borjans şi Saskia Esken au criticat politica economică a datoriilor zero, susţinută de tandemul împotriva căruia au candidat la conducerea partidului, format din ministrul de finanţe Olaf Scholz şi Klara Geywitz, sau timiditatea actualului guvern în materie de mediu. Ei au fost de altfel sprijiniţi de mişcarea foarte activă a Tinerilor socialişti şi de ramura germană a ONG-ului Fridays for future, mişcarea împotriva schimbărilor climatice iniţiată de adolescenta activistă suedeză Greta Thunberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel