Snowden- Guvernul britanic a forțat The Guardian să distrugă documente

the-guardian-front-page
the-guardian-front-page

Guvernul britanic a obligat The Guardian să distrugă toate documentele pe care le-a primit de la Edward Snowden. În caz contrar cotidianul britanic ar urma să răspundă în instanță pentru publicarea informațiilor despre NSA, dezvăluite de Snowden. 

Alan Rusbridger, editor The Guardian, a afirmat că a fost contactat "de un foarte înalt responsabil al guvernului, care afirma că reprezintă opinia premierului". Editorul a avut apoi două întâlniri cu acest responsabil, care "i-a cerut returnarea sau distrugerea tuturor materialelor pe care le aveam în lucru". Rusbridger susţine că autorităţile i-au spus: "V-aţi distrat destul. Acum vrem să daţi înapoi lucrurile acestea", potrivit english.alarabiya.net.

Documente distruse

Editorul susține că a avut mai multe întâlniri cu persoane apropiate premierului, iar "Cererea era aceeaşi: returnaţi materialele de la Snowden sau distrugeţi-le. Aţi avut parte de dezbaterea voastră. Nu este nevoie să mai scrieţi pe acest subiect". Alan Rusbridger subliniază că a avut loc unul dintre dintre cele mai bizare momente din istoria The Guardian: "Doi experţi în securitate de la GCHQ au supravegheat distrugerea harddisk-urilor în subsolul The Guardian pentru a se asigura că nu mai există nimic care ar putea prezenta vreun interes de a fi transmis agenţilor chinezi".

Jurnaliști arestați

Editorul a făcut aceste dezvăluiri în contextul în care David Miranda, partenerul jurnalistului care a lucrat cu Snowden pentru a dezvălui programele de supraveghere americane, a fost arestat. Rusbridger a condamnat arestarea şi a avertizat că "în scurt timp va deveni imposibil pentru jurnalişti să aibă surse confidenţiale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel