Slovacia a donat sistemul său de apărare antiaeriană S-300 Ucrainei

Slovacia a donat sistemul său de apărare antiaeriană S-300 Ucrainei / Foto: Pixabay, de Defence-Imagery
Slovacia a donat sistemul său de apărare antiaeriană S-300 Ucrainei / Foto: Pixabay, de Defence-Imagery

Slovacia a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300.

Slovacia și-a donat Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană S-300, a declarat vineri prim-ministrul Eduard Heger, la o zi după ce Statele Unite au declarat că și alte 30 de țări intensifică ajutorul militar pentru Kiev, scrie Reuters. Donația vine după ce Ucraina a făcut apel în repetate rânduri la națiunile occidentale pentru sisteme de apărare antiaeriană și echipamente militare grele de sol pentru a ajuta la respingerea atacului militar rusesc, aflat în a doua lună.

„Pot confirma că Slovacia a donat Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-300 pe baza cererii sale de a ajuta la autoapărare din cauza agresiunii armate din partea Federației Ruse”, a spus Heger într-o declarație trimisă prin e-mail.

Detalii despre sistemul de apărare antiaeriană S-300

Slovacia, membru NATO, operează o baterie a sistemului de apărare antiaeriană S-300 proiectat de sovietici, pe care a moștenit-o după destrămarea Cehoslovaciei în 1993. Heger, care a vizitat Kievul vineri, a mai spus că propria apărare a Slovaciei este asigurată.

Donația Slovaciei este primul caz cunoscut al unei țări care trimite un sistem de apărare aeriană în Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie.

În martie, aliații NATO, Germania și Țările de Jos, au adus în Slovacia trei baterii ale sistemului de apărare antiaeriană Patriot, despre care Bratislava spunea la acea vreme că va completa, mai degrabă decât să înlocuiască S-300 și că ar lua în considerare renunțarea la S-300 dacă a asigurat un înlocuitor.

Heger a spus că Slovacia va primi echipamente suplimentare de la aliații NATO pentru a compensa donația. Ministrul Apărării Jaroslav Nad a anunțat ulterior că Slovacia va primi cel de-al patrulea sistem Patriot de la Statele Unite săptămâna viitoare. Rusia a catalogat transporturile militare occidentale către Ucraina sunt ținte legitime. Moscova numește acțiunile sale în Ucraina o „operație militară specială” de dezarmare și „denazificare” a Ucrainei. Ucraina și aliații spun că Rusia a invadat fără a fi provocată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel