Franța a deschis porțile iadului, spun islamiștii. Situație critică în Mali

mali
mali

Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a declarat, luni, că un oraș din centrul Mali nu a făcut față insurgenților islamiști din nord. Anunțul a venit la câteva ore după ce ministrul de Externe al Franței, Laurent Fabius, a spus că intervenția dramatică a țării sale a fost un succes în blocarea înaintării forțelor rebele spre sud, care ar fi putut avea "consecințe îngrozitoare".

În același timp, un lider islamist din Mali a spus că Franța "a deschis porțile iadului" pentru toți cetățenii săi și că operațiunea militară ar putea duce la o răzbunare. El a avertizat că vor ataca în inima Franței. Rebelii au arătat o postură sfidătoare luni. Au badjocorit forțele franceze pentru atacul "de la altitudine". Ei au spus că dacă sunt oameni să atace pe pământ, pentru că-i așteaptă "cu brațele deschise".

Ministrul de Externe al Franței a declarat, duminică seară, într-un interviu radio, că acum au "grijă" de bazele ultime folosite de islamiștii, care, anul trecut, au preluat controlul părții de nord a țării, după o lovitură armată în capitala Bamako. Durata operațiunii franceze este o chestiune de săptămâni, a declarat Laurent Fabius. El a făcut comparație cu operațiunea americanilor din Afghanistan. Câteva ore mai târziu, au apărut rapoartele despre un contraatac rebel la nord de Segou. A fost prima dovadă că insurgenții s-au regrupat după valul de lovituri aeriene franceze. Lupta s-a dat, în continuare, între forțele guvernamentale și rebeli, care înaintează spre sud, scrie New York Times.

Reuters a citat rezidenți și oficialii militari din Mali, care spun că islamiștii au contraatacat după ce s-au infiltrat peste noapte, în grupuri mici. Ministrul francez al Apărării a declarat că rebelii "au luat Diabaly- orășel mic la nord de Segou- după lupte grele pentru că rezistența armată din Mali nu le-a putut rezista".

Atacul aerian francez a început vineri pentru a opri înaintarea forțelor rebele spre sud. Aeronave franceze au atacat cu bombe și rachete, după ce islamiștii, care controlează deja partea de nord a Mali, au presat spre sud și au depășit satul Konna, linia de facto a controlului guvernamental.

Ministrul francez al Apărării a declarat luni, că situația evoluează favorabil, dar a recunoscut că lupta a continuat. El a spus că în vest, unde armatele islamiste sunt foarte bine pregatite, operțiunile sunt în curs de desfășurare.

Rebelii au luat cu asalt Mali după căderea colonelului Muammar el-Qaddafi, din Libia, în octombrie 2011.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel