Situația la zi din Ucraina: Rusia a lansat fără succes o ofensivă în Est. La Mariupol și Azovstal totul rămâne neclar

Statul Major General al Ucrainei a transmis sâmbătă că Rusia a lansat noi atacuri asupra regiunilor de est, dar fără succes pentru Moscova, relatează Agepres, care citează DPA.

"Luptele continuă", se arată într-un raport al Statul Major General.

Rusia continuă să trimită trupe în apropiere de oraşul Izium din regiunea Harkov. Forţele ruse încearcă să avanseze în mai multe locuri, dar trupele ucrainene resping atacurile, se precizează în raport.

În regiunea Dnipropetrovsk, unităţi ruseşti au tras în ţinte cu rachete şi artilerie. Forţele armate ruse se regrupează parţial şi îşi consolidează trupele, mai atrage atenţia raportul.

În regiunile estice contestate Lugansk şi Doneţk, au fost respinse 14 atacuri. Forţele ucrainene susţin că au distrus 11 tancuri, nouă drone şi şapte sisteme de artilerie.

O mare parte a luptelor s-au concentrat în regiunile estice Lugansk şi Doneţk, care sunt parţial controlate de separatiştii pro-ruşi. Cu puţin timp înainte de invazie, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa respectivelor regiuni.

Convingerea actuală este că Rusia îşi concentrează acum puterea pe revendicarea unor părţi din sudul şi estul Ucrainei, după eşecul ofensivei sale mai ample, comentează DPA.

Între timp, situaţia din jurul uzinei de oţel Azovstal din oraşul-port Mariupol din sudul Ucrainei rămâne neclară



Potrivit unor surse ruseşti, aproximativ 2.500 de luptători ucraineni şi mercenari străini sunt izolaţi în buncăre din zona industrială. Conform Ucrainei, 1.000 de civili, printre care şi copii, aşteaptă să fie salvaţi din zonă.

Kievul şi Moscova au convenit să creeze un coridor umanitar pentru civilii prinşi în uzină, în urma unei medieri a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Este însă neclar dacă acest coridor va putea fi creat cu succes, notează agenţia germană de presă.

De partea cealaltă, Rusia a transmis sâmbătă că unităţile sale de artilerie au lovit 389 de ţinte ucrainene în cursul nopţii, printre care 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţie şi câteva zone unde erau concentrate trupe şi echipamente ucrainene, potrivit Reuters.

Ministerul rus al Apărării susţine că rachetele sale au lovit patru depozite de muniţie şi combustibil. Reuters precizează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente.

La Kiev, tot potrivit Reuters, ministrul ucrainean adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, a afirmat sâmbătă că forţele ruse au furat "sute de mii de tone" de cereale în zonele pe care le ocupă în Ucraina.

Într-un interviu pentru televiziunea ucraineană, oficialul şi-a exprimat îngrijorarea că este posibil ca cea mai mare parte din cele 1,5 milioane de tone de cereale despre care spune că erau depozitate în teritoriile ocupate să fi fost furate de forţele ruseşti.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a acuzat joi Rusia că fură cereale din teritoriile ocupate, un act care ar spori ameninţarea asupra securităţii alimentare mondiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel