Sistemul lui Putin se prăbușește. Obama, lovitura de grație

[] []

16 dec 2014 / 21:35
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

În timp ce rubla rusească și-a câștigat luni titlul de moneda cu cea mai proastă evoluție din 2014, Casa Albă a anunțat că președintele american Barack Obama a decis să impună o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei și să autorizeze ajutoare suplimentare Ucrainei.

Actl normativ semnat de Obama cere măsuri pentru penalizarea sectoarelor militar și energetic ale Rusiei și autorizează o asistență financiară de 350 milioane de dolari pentru Ucraina, care include arme antitanc, drone de supraveghere tactică și radare de contra-artilerie. Documentul a fost aprobat în unanimitate de Congres, dar Obama a cumpănit mai multe zile dacă să-l semneze sau nu, conform New York Times.

Noile sancțiuni vin într-un moment cum nu se poate mai prost pentru economia Rusiei. Rubla se depreciază într-un ritm alarmant, care i-a făcut pe mulți analiști să traseze comparații cu anul 1998, când Rusia a fost măcinată de o criză economică.

Rubla rusească s-a prăbuşit pe fondul sancțiunilor economice și a scăderii prețului petrolului

 

Gigantul Apple a anunțat marți seară că a sistat vânzările online în Rusia din cauza fluctuației rublei. Producătorilor le este greu să stabilească prețul în baza unei monede atât de volatile.

Rubla a scăzut cu 18 procente în fața dolarului doar în ultimele două zile, cifră care contrastează cu gradul de încredere de care se bucură Putin în rândul populației ruse.

Banca centrală a Rusiei a luat o decizie surprinzătoare marți, când a majorat rata dobânzilor cum nu a făcut-o niciodată în ultimii 16 ani, de la 10,5% la 17%, notează Bloomberg.

Experții economici spun că dobânda ridicată va zdrobi împrumuturile gospodăriilor și pe cele din zona afacerilor.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27