Sistem de Monitorizare a Zgomotului Urban la nivelul Capitalei

Crişan Andreescu / 20 aug 2018 / 17:48 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Consiliul General al Municipiului Bucuresti va dezbate, in sedinta de joi, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea,  un proiect de hotarare care are in vedere demararea lucrărilor privind „Dezvoltarea Sistemului de Monitorizare a Zgomotului Urban aflat in dotarea PMB".

„Ca orice capitala europeana, Municipiul Bucuresti trebuie sa aiba la dispozitie un sistem de monitorizare a zgomotului performant, care sa ofere date concludente si suficiente, din toate zonele orasului, acestea fiind ulterior folosite pentru reactualizarea hartilor de zgomot, pentru revizuirea planurilor de actiune ale Municipalitatii, dar si pentru evaluarea expunerii populatiei la zgomotul ambiental. Este o investitie necesara si prioritara pentru Capitala si pentru bucuresteni, care va ghida Municipalitatea in adoptarea masurilor in vederea diminuarii zgomotului", a declarat Gabriela Firea.

Necesitatea dezvoltarii Sistemului de Monitorizare a Zgomotului Urban se impune in conditiile in care actualul sistem, aflat in dotarea PMB si achizitionat in anul 2006, compus din 15 statii fixe de monitorizare a zgomotului si modulul de transmisie si prelucrare date, este uzat moral si fizic. In prezent, software-ul acestuia este depasit iar componentele statiilor necesita upgrade si inlocuirea pieselor, nemaifiind posibila descarcarea datelor din statii.

Pentru evaluarea zgomotului in municipiul Bucuresti este oportun ca sistemul sa includa monitorizarea sistemului de zgomot in trei locatii cu trafic rutier intens din fiecare sector al Capitalei, in doua locatii amplasate in zone declarate linistite, intr-o locatie amplasata intr-unul din marile parcuri bucurestene si in 4 unitati spitalicesti si de invatamant.

Principalele obiective preconizate a fi atinse prin realizarea investitiei sunt:

-determinarea nivelului de emisie-imisie ale diferitelor surse de zgomot,

-adoptarea masurilor optime pentru reducerea zgomotului urban,

-evaluarea expunerii populatiei la zgomotul ambiental,

-informarea populatiei cu privire la zonele cu trafic intens din Capitala.

Dezvoltarea sistemului de monitorizare a zgomotului urban aflat in prezent in dotarea PMB va asigura crearea unui cadru eficient de evaluare si gestionare a zgomotului ambiant prin monitorizarea surselor de poluare fonica: trafic rutier, trafic feroviar- tip tramvai si industrie.

Reamintim ca, in conformitate cu cerintele H.G. 321/2005 privind evaluarea si gestionarea zgomotului ambiant, care transpune Directiva Europeana 2002/49/CE, autoritatile administratiei publice locale au obligatia evaluarii si gestionarii zgomotului la care este expusa populatia.

Vezi si: Locuri de munca și locuințe pentru tinerii care părăsesc sistemul de protectie a copilului


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23