Siria: 'Nicio dovadă' a unui atac chimic în nord-vest

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a declarat miercuri că nu deţine 'dovezi' suficiente ale unui presupus atac chimic în nord-vestul Siriei, care, potrivit Washingtonului, ar fi fost efectuat duminică de regimul sirian, informează France Presse, potrivit Agerpres.

Grupul jihadist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), dominat de fostul braţ sirian Al Qaida, a acuzat duminică prin organul său de propagandă Eba forţele guvernamentale siriene că au lansat un atac cu clor împotriva combatanţilor săi în nordul provinciei de coastă Latakia. 'Nu avem nicio dovadă a atacului', a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în ţară.

'Nu am documentat niciun atac chimic în munţii din Latakia', a asigurat el. Statele Unite s-au referit marţi la 'indicii' potrivit cărora regimul lui Bashar al-Assad a efectuat un nou 'atac' chimic în Siria pe 19 mai, ameninţând cu represalii. 'Suntem încă în proces de colectare de informaţii cu privire la acest incident, dar ne reiterăm avertismentul, dacă regimul Assad foloseşte arme chimice, Statele Unite şi aliaţii noştri vor răspunde rapid şi într-un mod adecvat', a declarat Morgan Ortagus, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Voluntari ai organizaţiei umanitare siriene cunoscută sub numele de 'Căştile albe', care au anunţat în trecut mai multe atacuri chimice în Siria împotriva zonelor insurgente, au declarat pentru AFP că nu dispun 'pentru moment de nicio informaţie despre acest atac' presupus. Armata siriană a respins duminică informaţia, declarând că este o afacere 'fabricată', a declarat o sursă militară citată de cotidianul pro-stat al-Watan. Potrivit directorului OSDO, în zona presupusului atac erau prezenţi doar jihadiştii, ceea ce face aproape imposibilă confirmarea obiectivă a incidentului. 'Nu au fost civili în regiune', a asigurat el. Siria a fost scena mai multor atacuri chimice de la începutul războiului în 2011, dintre care unele au fost confirmate de ONU.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel