Siria. Controversă internațională: Membrii OIAC, blocați. Rusia NEAGĂ

Poza descriptivă
Poza descriptivă

Misiunea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), aflată în Siria pentru a investiga presupusul atac chimic comis la Douma, nu a primit încă acces la locul evenimentului, susţine luni Marea Britanie, dar Kremlinul a calificat drept 'fără fundament' aceste acuzaţii, potrivit AFP şi Reuters. 

În cursul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului executiv convocat luni la sediul OIAC de la Haga, directorul general al acestei organizaţii, Ahmet Uzumku, a informat despre evoluţia misiunii de anchetă trimisă sâmbătă la Damasc, aflată în centrul tensiunilor internaţionale după presupusul atac cu 'gaz toxic', soldat cu zeci de morţi la Douma, potrivit echipelor de salvare. 

'Rusia şi Siria nu au autorizat încă accesul la Douma (pentru echipa OIAC). Acces fără obstacole esenţial. Rusia şi Siria trebuie să coopereze', a declarat luni ambasada britanică la Haga într-o postare pe Twitter. 

Moscova, marele aliat al regimului sirian, s-a angajat 'să nu se amestece' în activitatea misiunii OIAC, oficial invitată de către autorităţile de la Damasc, care neagă orice responsabilitate în tragedia de la Douma. 

Dar luni, experţii OIAC, sosiţi de sâmbătă şi care au mandat de a ancheta posibila utilizare a armelor chimice, însă nu de a indentifica autorii, nu au putut să ajungă la Douma. 

Atacuri chimice 

Delegaţia britanică a OIAC ceruse anterior insistent organizaţiei 'să-i tragă la răspundere pe autorii atacului din Douma' pentru că altfel lumea riscă 'alte utilizări barbare de arme chimice în Siria şi în alte părţi'. 

'Regimul sirian are o reputaţie odioasă în a folosi arme chimice împotriva propriului său popor. Utilizarea armelor chimice a devenit o armă de război extrem de frecventă în conflictul sirian', a declarat ambasadorul britanic, Peter Wilson, cerând statelor membre OIAC să-şi asume 'responsabilităţile'. 

'A acţiona fără a-i trage la răspundere pe autori va crea doar riscul altor utilizări barbare a armelor chimice, atât în Siria, cât şi în alte părţi', a insistat ambasadorul Wilson.

Replica Rusiei  

Kremlinul a calificat luni ca fiind 'fără fundament' acuzaţiile potrivit cărora Rusia ar împiedica accesul misiunii OIAC în oraşul sirian Douma, scena unui recent presupus atac cu arme chimice, potrivit AFP şi Reuters. 

'Noi considerăm aceste acuzaţii ca fiind fără fundament', a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început 'pentru o anchetă imparţială', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel