Siria: Cel puţin 12 civili au fost ucişi în lovituri aeriene în provincia Idlib

Cel puţin 12 civili au fost ucişi miercuri în lovituri aeriene asupra ultimului bastion jihadist din Siria, în nord-vestul ţării, în timp ce lupte intense au loc în continuare între forţele pro-regim şi jihadişti, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cei 12 civili au murit în raiduri efectuate în cursul nopţii asupra oraşului Maaret al-Noomane. OSDO a numărat de asemenea 18 răniţi. Atacul a vizat o piaţă din regiune, potrivit organizaţiei non-guvernamentale, care nu a fost în măsură pentru moment să precizeze dacă loviturile au fost realizate de aviaţia rusă sau de cea siriană.

Rusia, aliată a regimului Bashar al-Assad, intervine în Siria din 2015 şi participă din aprilie la atacuri asupra provinciei Idlib şi a zonelor din jur, care nu sunt controlate încă de puterea de la Damasc. Un corespondent al AFP a văzut miercuri dimineaţa faţade avariate de magazine şi imobile deteriorate în zona ce a fost ţinta loviturilor nocturne. Provincie dominată de jihadiştii din Hayat Tahrir al-Cham (HTS, fosta ramură a Al-Qaida), Idlibul a făcut obiectul unui acord între Moscova şi Ankara asupra unei 'zone demilitarizate' pentru a evita o ofensivă de anvergură.

Dar, de la sfârşitul lunii aprilie, forţele pro-regim şi cele ale Rusiei şi-au intensificat loviturile aeriene asupra anumitor sectoare aflate în mâinile HTS la Idlib şi în provincia vecină Hama, cucerind mai multe localităţi. Miercuri, luptele continuă între forţele siriene şi HTS, care a lansat cu o zi înainte un contraatac în nordul provinciei Hama. Confruntările s-au soldat cu 52 de morţi în 24 de ore, potrivit OSDO, dintre care 29 de soldaţi şi 23 de jihadişti. Conform aceleiaşi surse, HTS a reuşit să preia controlul asupra unei mari părţi din oraşul Kafr Nabuda, pe care forţele regimului îl recuceriseră pe 8 mai. Cel puţin 180 de civili au fost ucişi din 30 aprilie, conform OSDO, iar de la finalul aceleiaşi luni, peste 180.000 de persoane au fugit de teama luptelor, a indicat ONU. Siria este sfâşiată din 2011 de un război în care au murit mai mult de 370.000 de oameni, iar alte milioane de persoane au fost strămutate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel