Siria: Assad, SOMAT să-i dea AFARĂ pe iranieni

 Ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman, i-a cerut vineri preşedintelui sirian, Bashar al-Assad ''să-i dea afară pe iranieni'', după o escaladare militară fără precedent între Israel şi Iran în Siria, relatează AFP. 

Lieberman a vizitat vineri partea ocupată şi anexată de Israel a Platoului Golan. "Profit de această ocazie pentru a-i transmite acest mesaj lui Assad: daţi-i afară pe iranieni, daţi-l afară pe Ghassem Sulaimani şi Al- Qods", a spus el, potrivit serviciilor sale. 

Ghassem Sulaimani conduce Brigada Al-Qods, responsabilă cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata iraniană de elită. 

"Nu vă fac nici un fel de favoruri, fac doar rău şi prezenţa lor provoacă numai daune şi probleme", a adăugat el. 

Armata israeliană a lovit joi dimineaţă ceea ce a prezentat ca fiind zeci de ţinte militare iraniene în Siria, în represalii la un tir lansat de forţe iraniene cu aproximativ 20 de rachete în direcţia unor poziţiilor sale din Golan, de cealaltă parte a liniei de demarcaţie. 

Cel mai grav conflict Israel-Iran 

După decenii de ostilitate la distanţă şi săptămâni de creştere a tensiunilor, aceasta este cea mai gravă confruntare între forţele israeliene şi iraniene de la declanşarea războiului civil în Siria, în 2011. 

Nu cred că s-a terminat cu totul, a spus Lieberman. Monitorizăm cu atenţie situaţia şi abordăm evenimentele într-un mod responsabil şi ferm', a precizat oficialul israelian. 

Israelul a anunţat că a atacat joi aproape toată infrastructura militară a Iranului din Siria după ce forţele iraniene din această ţară au lansat pentru prima dată rachete asupra Platoului Golan, controlat de Israel, în cel mai amplu schimb militar dintre cei doi adversari. 

Confruntarea a venit la două zile după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea SUA din acordul nuclear internaţional menit a limita programul nuclear al Iranului. Teheranul şi miliţiile musulmane şiite care îi sunt aliate îl susţin pe preşedintele sirian Bashar al-Assad. De la Revoluţia Islamică din 1979, Iranul a refuzat să recunoască Israelul, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel