Siria, arme chimice. Ancheta, blocată. Rusia se apără

arme chimice
arme chimice

Experţii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) nu au putut intra luni în oraşul sirian Douma pentru a investiga la faţa locului presupusul atac chimic din 7 aprilie, Rusia invocând "probleme de securitate" şi asigurând că sosirea lor va avea loc miercuri, transmite AFP. 

Misiunea OIAC "nu a fost încă desfăşurată la Douma", a anunţat luni, la Haga, directorul organizaţiei, Ahmet Uzumcu, într-o reuniune de urgenţă a statelor membre ale consiliului executiv. Siria şi Rusia au invocat "probleme de securitate", a adăugat acesta. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat orice rea-voinţă, calificând informaţiile referitoare la o împiedicare a activităţii inspectorilor OIAC ca "fără fundament" şi subliniind că Rusia s-a pronunţat de la început pentru o "anchetă imparţială". 

Confirmând "problemele de securitate", inclusiv faptul că drumurile spre Douma trebuie încă să fie deminate, ambasada Rusiei la OIAC a asigurat că sosirea experţilor la Douma este preconizată pentru miercuri. 

Tensiunea internaţională nu s-a diminuat după loviturile de represalii efectuate sâmbătă de SUA, Franţa şi Marea Britanie împotriva capacităţilor de producţie şi stocare a armelor chimice ale regimului Bashar al-Assad, ca urmare a presupusului atac chimic din 7 aprilie în localitatea rebelă Douma, în Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc. 

Atacurile occidentale, de o amploare inedită, au intervenit în pofida prezenţei în Siria a anchetatorilor OIAC, care şi-au început duminică misiunea în cel mai mare secret. Aceşti experţi au mandat să ancheteze cu privire la eventuala utilizare a armelor chimice, dar nu şi să-i indentifice pe autorii presupusului atac. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel