Siria: acord în unanimitate în cadrul ONU. Divergențele continuă să existe

Consiliul de Securitate ONU în cadrul întrunirii de la New York
Consiliul de Securitate ONU în cadrul întrunirii de la New York

În cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU, care a avut loc la New York, miniștrii de externe din statele mari precum SUA, Rusia, China au supus la vot o rezoluție pentru problemele care sunt în acest moment în Siria, informează AFP. 

Marile puteri au găsit o calea pentru a opri focurile și au început negocieri semnificative, care să pună capăt războiului din Siria, însă vor trebui să depășească numeroasele neînțelegeri și neîncrederea rebelilor.

Pentru prima data, în aproape cinci ani de conflict, cei 15 membrii ai Consiliul de Securitate, inclusiv Rusia, au adoptat în unanimitate, o rezoluție care stabilește un prim pas din drumul pe care îl au de parcurs pentru găsirea unei soluții politice.

Pe lângă negocierile cu regim de opoziție și cele de încetare a focului, textul prevede un guvern de tranziție în termen de șase luni și alegeri în termen de 18 luni.

Marile puteri doresc să încerce să înainteze cât mai repede cu obiectivul propus și să inițieze discuțiile la "începutul lunii ianuarie", pentru a coincide cu încetarea atacurilor, sub auspiciile ONU pe întreg teritoriul sirian.

"Sperăm că (..) vom fi capabil să-l facem până în ianuarie", a spus cu prudență mediatorul ONU în Siria, Staffan Mistura, dorind însă  să fie "realist" în ceea ce privește complexitatea procesului.

Secretarul de Stat al SUA John Kerry a declarat, de asemenea, că "nu își face iluzii" ținând cont de dificultatea sarcinii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel