SINTEZĂ. Protest medici de familie în fiecare judeţ. Fără consultaţii, reţete şi trimiteri gratuite

Medicii de familie care nu au semnat până miercuri actele adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate din judeţe au acordat consultaţii pro bono, însă nu au eliberat reţete pentru medicamente compensate sau gratuite ori trimiteri pentru servicii decontate de CAS.

*** La Sibiu, deşi toţi medicii au semnat documentele respective, nu au eliberat reţete şi trimiteri, în semn de solidaritate cu colegii din ţară, care protestează, prin nesemnarea documentelor cu CAS, faţă de problemele din sistem. În alte cazuri, medicii de familie au consultat doar pacienţii cu boli cronice sau handicap ori gravidele şi au efectuat vaccinările.

*** ALBA Doar câteva acte adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară au fost semnate până miercuri de către medicii din Alba cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie/Medicină Generală Alba, Gheorghe Haber.

Din cei peste 200 de medici de familie din judeţ aflaţi anul trecut în relaţii contractuale cu CJAS Alba, până la sfârşitul lui decembrie au depus cereri de prelungire a contractului - cadru în jur de 100, din care 'doar câţiva' au şi semnat actele adiţionale, a menţionat Haber. Potrivit acestuia, miercuri va fi depus la CJAS Alba un memoriu din partea Asociaţiei pe care o conduce, prin care se solicită rezolvarea de urgenţă a situaţiei actuale, prin asigurarea unei 'finanţări corespunzătoare' a asistenţei medicale primare.

Gheorghe Haber a menţionat că recomandarea asociaţiei către medicii de familie din judeţ a fost să fie prezenţi pe cât posibil în cabinete, acest lucru neînsemnând însă şi că vor fi eliberate reţete.

Colegiul Medicilor Alba a anunţat că susţine acţiunea de protest a medicilor de familie.

*** ARAD Potrivit reprezentanţilor CJAS Arad, un singur medic nu a semnat actele adiţionale la contractele pe anul 2017. 'Din totalul de 250 de medici de familie care au activat în judeţul Arad anul trecut, 249 au semnat actele adiţionale pentru acest an, astfel că pacienţii nu vor avea de suferit. Un singur medic nu a semnat actul adiţional, deoarece doreşte să treacă la un alt furnizor de servicii medicale', a declarat la rândul său pentru Agerpres, dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CJAS Arad. Acesta a mai precizat că, în urma verificărilor informatice făcute de reprezentanţii CJAS, s-a constatat că toţi medicii de familie care, conform programului, trebuiau să se afle în cabinetele lor, sunt miercuri la muncă. Conform preşedintelui societăţii de Medicină de Familie (SMF) Arad, dr Adrian Dărăbanţiu. SMF Arad a lăsat la latitudinea medicilor de familie să semneze sau nu actele adiţionale la contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, pe considerentul că 'nu este normal ca pacienţii să sufere datorită unor chestiuni care nu ţin de ei'.

*** BISTRIŢA-NĂSĂUD Majoritatea medicilor de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud nu vor semna actele adiţionale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), alăturându-se, astfel, protestului declanşat la nivel naţional, a declarat miercuri, pentru Agerpres, preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei profesionale a medicilor de familie, Dumitru Niculai.

"Se continuă protestul până la o dată nedeterminată. Colegii, marea majoritate, pentru că întotdeauna sunt care semnează şi care nu actul adiţional de prelungire a contractului cu CAS, vor fi la dispensare, vor acorda consultaţii, în prima fază vor fi gratuite toate consultaţiile, dar pe reţetă simplă şi nimic în contract cu Casa. Doar concediile medicale, care este un alt contract al medicului de familie cu Casa, numai acelea vor fi onorate", a afirmat Niculai.

Liderul medicilor de familie din judeţul Bistriţa-Năsăud consideră că finanţarea oferită pentru acest an ar duce oricum la falimentul cabinetelor medicale. Potrivit preşedintelui Asociaţiei profesionale a medicilor de familie din Bistriţa-Năsăud, din totalul de aproximativ 140 de cabinete existente în judeţ, circa 75-80% nu vor semna actele adiţionale cu CJAS.

*** BOTOŞANI Peste 70% dintre medicii de familie din Botoşani au semnat actele adiţionale la contractele încheiate cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, a declarat, pentru AGERPRES, directorul CJAS Botoşani, Carmen Nicolau. Potrivit acesteia, peste 100 din cei 158 de medici de familie din judeţ au prelungit contractele de prestări servicii medicale. 'Nu am avut semnale nici din partea medicilor, nici din partea pacienţilor că ar fi apărut probleme în asigurarea serviciilor medicale din partea medicilor de familie. Nici nu cred că vor apărea probleme pentru că avem cereri din partea tuturor medicilor de semnare a actelor adiţionale', a afirmat Nicolau.

*** BRAŞOV Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov, dr.Andrea-Elena Neculau, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că, în momentul de faţă există o lipsă de garanţie pentru punctele agreate spre notificare în Contractul Cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi 'lipsa termenelor precise de implementare şi responsabilităţi clare de rezolvare', ceea ce îi nemulţumeşte în continuare pe medicii de familie. Dr. Andrea-Elena Neculau a precizat că în zilele următoare vor avea loc discuţii cu medicii de familie despre situaţia existentă. 'În acest moment, forma de protest a fost nesemnarea actelor adiţionale. Nu ştiu dacă în cazul în care problemele noastre nu vor fi rezolvate se va ajunge la suspendarea activităţii. Vom vedea în următoarele zile, după discuţiile pe care le vom avea', a spus preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie din Braşov.

*** BUZĂU Medicii de familie din judeţul Buzău vor merge pe vechiul contract cu Casa de Asigurări de Sănătate până la 1 aprilie, a declarat miercuri, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei asociaţiilor medicilor de familie din judeţul Buzău, dr. Angelica Mazdrag. Aceasta a mai spus că la Buzău medicii de familie au purtat un dialog cu conducerea PSD, care a promis că problemele lor vor fi rezolvate. 'Aşteptăm până la 1 aprilie, de două ori le-am întins o mână de ajutor, dacă până atunci nu vor găsi o formulă pentru rezolvarea problemelor medicilor de familie, abia atunci se va trece la proteste', a mai declarat sursa citată. În judeţul Buzău activează 204 medici de familie.

*** CARAŞ-SEVERIN Toţi asiguraţii din sistemul de sănătate din Caraş-Severin beneficiază de servicii gratuite, după ce medicii de familie au semnat actele adiţionale la contractul-cadru încă din data de 29 decembrie 2017. Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Flavius Rotariu a declarat că "Totodată, având în vedere că de la 1 ianuarie 2018 s-a modificat valoarea salariului minim pe economie, dar şi procentul din acesta reprezentat de contribuţia la fondul de asigurări de sănătate, cetăţenii din Caraş-Severin care plătesc aceste contribuţii 'din mână' sunt îndemnaţi să se adreseze administraţiilor financiare de pe raza unde îşi au domiciliul, pentru a afla respectiva sumă şi pentru a intra în legalitate.

*** CLUJ Medicii de familie din Cluj vor consulta pacienţii, mai ales pe cei cu boli cronice şi cazurile care constituie urgenţe, dar nu vor elibera reţete şi trimiteri medicale, prin acest comportament ei dorind să se ralieze la protestul de la nivel naţional, care are ca scop determinarea unei renegocieri a contractului lor cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cu Ministerul Sănătăţii. Vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Cluj, Emiliana Cosiug, a afirmat, miercuri, că actuala formă a contractului este 'una care îi umileşte pe doctori', că Sistemul Informatic Unic integrat (SIUI) le pune mari probleme de funcţionare, actul medical ajungând să fie transformat într-o discuţie cu pacientul despre detalii care ţin de date administrative. Costiug a amintit că un medic de familie trebuie să îşi asigure o serie de cheltuieli care ţin de funcţionarea cabinetului, de cumpărarea formularelor medicale, a tehnicii informatice şi a altor lucruri necesare, la care se adaugă responsabilitatea asigurării salariului asistentului. Emiliana Costiug a explicat că forma de protest pe care au adoptat-o medicii clujeni va fi prelungită pentru cât timp va fi necesar.

*** COVASNA 35 dintre cei o sută de medici de familie din judeţul Covasna au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare a serviciilor medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, a precizat, miercuri, directorul general al acestei instituţii, Dragoş Tatu. Potrivit acestuia, în cursul după-amiezii zilei de miercuri va avea loc o nouă rundă de discuţii cu conducerea Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Covasna, în vederea deblocării situaţiei. Preşedinta Colegiului Medicilor de Familie din judeţul Covasna, dr. Lucia Seres a declarat că medicii care nu au semnat contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate sunt în activitate, prestând activitate 'pro bono'.

Medici de familie protest

*** DÂMBOVIŢA Majoritatea medicilor de familie din judeţ au semnat acte adiţionale de prelungire a contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că nu există nicio disfuncţionalitate, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, şefa CJAS Dâmboviţa, Niculina Sandu. Asiguraţii înscrişi pe lista unui medic de familie care nu prestează servicii în relaţie contractuală cu Casa de Sănătate au posibilitatea, conform legislaţiei în vigoare, să se transfere pe lista unui alt medic de familie. Nu va fi blocată activitatea medicală. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate în specialităţi clinice, la 31 decembrie 2017, aveam 28 de furnizori în relaţie contractuală, în acest moment avem 26 de acte adiţionale semnate, doi furnizori nu au primit un aviz favorabil după vârsta de pensionare, iar la celelalte asistenţe medicale avem aproape acelaşi număr cu o variaţie de un contract - două, cei care nu au dorit să îşi prelungească sau nu au îndeplinit condiţiile pentru prelungirea actelor adiţionale. Deci, nu va fi nicio disfuncţionalitate la nivelul judeţului Dâmboviţa, a mai spus, Niculina Sandu.

*** GALAŢI Peste 70% dintre medicii de familie din judeţul Galaţi oferă consultaţii gratuite pacienţilor dar nu eliberează reţete compensate şi trimiteri, în condiţiile în care doar 67 din cei 233 de medici de familie au încheiat contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Galaţi, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Medicilor de Familie din Galaţi, Dumitru Mărăşescu. Potrivit sursei citate, medicii de familie reclamă birocraţia şi subfinanţarea sistemului de sănătate. Ei cer bani mai mulţi pentru cabinete şi măsuri de reducere a birocraţiei, prin renunţarea la documentele inutile care îi pun pe drumuri pe pacienţi şi le ocupă timpul medicilor. De asemenea, protestatarii solicită revizuirea unor protocoale care generează sancţiuni pentru medici. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi, dintre cei 233 de medici de familie din judeţ au semnat noile contracte doar 67.

*** GIURGIU Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Giurgiu, Carmen Nicolescu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că cei 108 medici de familie din judeţul Giurgiu susţin cererile profesionale ale colegilor de la nivel naţional şi protestează miercuri prin purtarea de banderole negre, dar vor efectua consultaţii şi vor elibera reţete pentru pacienţi. O altă 'nemulţumire majoră' a medicilor de familie este legată de sistemul de sistemul informaţional 'care funcţionează cu întreruperi şi sincope majore şi sunt multe greşeli' ceea ce duce la 'pierdere mare de timp şi pune într-o situaţie proastă atât medicii cât şi pacienţii'.

*** HUNEDOARA Colegiul Judeţean al Medicilor (CMJ) Hunedoara susţine 'fără rezerve' revendicările medicilor de familie din judeţ, care refuză 'justificat' continuarea relaţiei contractuale cu Casa Judeţeană de Sănătate (CJA), până la rezolvarea revendicărilor acestora, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele CMJ Hunedoara, dr. Grigore Crişan. 'Nu se vor închide cabinetele medicale. Vom face totul pro bono, vom fi la cabinete şi vom face consultaţii gratuite. Vom emite reţete simple, dar nu vom putea acorda reţete compensate sau bilete de trimitere', a declarat dr. Negruţiu. În judeţul Hunedoara sunt 228 de medici de familie, majoritatea medici primari cu o vechime în profesie de peste 25 de ani.

*** IAŞI Medicii de familie din Iaşi, ca şi colegii din ţară, anunţă că nu mai prestează servicii medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, contractul anual fiind expirat pe 31 decembrie 2017. Potrivit unui comunicat remis Agerpres, în prezent, medicii de familie ar trebui să semneze acte adiţionale de prelungire a contractelor, însă, până la semnarea lor, au decis să continue activitatea la cabinete fie pe sistem pro bono, fie pe bază de chitanţă. Medicii de familie menţionează că îşi doresc debirocratizarea actului medical pentru a putea să îşi concentreze atenţia nu pe hârtii, ci pe pacient, revizuirea protocoalelor şi a implementării lor de către societăţile profesionale pentru a asigura buna funcţionare a medicinei de familie, precum şi aplicarea sancţiunilor să fie făcută după consultarea Colegiului Medicilor, singura organizaţie care poate aprecia corectitudinea actului medical.

*** MARAMUREŞ Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Maramureş, dr. Gheorghe Lascu, a calificat drept un 'act de iresponsabilitate neacordarea asistenţei medicale probleme de organizare care trebuie reglementate pe un alt palier'. 'E un act de iresponsabilitate să nu acorzi asistenţă medicală invocând o situaţie de ordin administrativ, care trebuie rezolvată pe un alt palier, şi nicidecum într-o relaţie cu pacientul(...) Medicii din judeţ au semnat contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş în proporţie de 90 %', a spus dr. Gheorghe Lascu. Acesta a mai precizat că, în cursul zilei de miercuri, majoritatea cabinetelor medicilor de familie au funcţionat după programul obişnuit.

*** OLT Toţi medicii de familie din judeţul Olt au semnat actele adiţionale la contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), potrivit preşedintelui instituţiei, Florin Ciocan. Acesta a precizat miercuri, pentru pentru Agerpres, că medicii de familie din judeţul Olt au semnat actele adiţionale la contractele de furnizări servicii în data de 29 decembrie 2017, iar miercuri nu au existat sesizări sau plângeri de la pacienţi care să nu fi primit servicii medicale primare.

*** PRAHOVA Cel puţin 250 din cei 365 de medici de familie din judeţul Prahova nu au semnat actele adiţionale la contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), aceştia asigurând consultaţii în sistem pro bono cel puţin pentru categoriile de risc. Preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Prahova, Simona Schnelbach, a declarat, pentru Agerpres, că la nivelul judeţului sunt 365 de medici de familie, iar membrii societăţii nu au semnat aceste contracte, fiind vorba despre 250 de cadre. În aceste condiţii, medicii asigură consultaţii pro bono pentru categoriile de risc, respectiv urgenţe, copii, gravide, handicapaţi şi persoane cu boli acute. În privinţa consultaţiilor obişnuite, fiecare medic va decide dacă pacientul va fi taxat, a precizat sursa citată.

*** SATU MARE Circa 15% din medicii de familie din judeţul Satu Mare au semnat până miercuri, la ora 12,00, contractele cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), a precizat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Viorica Shibata. 'Astăzi (miercuri - n.r.), este ultima zi, situaţia este dinamică, în desfăşurare. Până la ora 12.00, din cei 147 de medici de familie din judeţ aflaţi în contract cu CJAS Satu Mare, la 31 decembrie 2017, un număr de 23 de contracte au fost deja semnate pentru trimestrul I, din anul în curs', a precizat Viorica Shibata. Potrivit acesteia, medicii care nu semnează noile contracte nu pot elibera reţete compensate sau trimiteri gratuite.

*** SIBIU Sibienii nu au putut beneficia, miercuri, de reţete compensate şi trimiteri decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că toţi medicii de familie din judeţ refuză să elibereze aceste documente, deşi au semnat, încă de vineri, actele adiţionale la noile contracte, susţine medicul Loredana Piloff, reprezentanta medicilor de familie din Sibiu. 'Noi protestăm la Sibiu. Protestul înseamnă faptul că suntem alături de colegii noştri cu revendicările pe care le-au anunţat. Pacienţii nu au de suferit decât în sensul că o zi sau două va fi problemă cu aceste reţete compensate. Astăzi nu se eliberează reţetele compensate, probabil că nici mâine, vedem ce se anunţă pe plan naţional. Dăm trimiteri obişnuite, dar nu cele decontate de Casă', a precizat, medicul Loredana Piloff. Toţi cei 244 de medici de familie din judeţul Sibiu au semnat de vineri actele adiţionale la contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, a declarat pentru Agerpres, Ligia Tomasevschi, purtător de cuvânt al instituţiei.

*** TIMIŞ Medicii de familie din Timiş vor consulta pacienţii asiguraţi fără perceperea de plăţi, dar nu vor elibera bilete de trimitere sau reţete compensate, formulare care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, a declarat miercuri presei preşedintele filialei Timiş a Societăţii de Medicină a Familiei, dr. Claudia Iftode. Decizia a fost luată înaintea discuţiilor pe care reprezentanţii medicilor de familie le-au avut, miercuri, cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie sunt nemulţumiţi că procentul alocat medicinei primare a crescut foarte puţin, de la 5,77% la 5,8%, în timp ce ei solicită alocarea a 10%, în condiţiile în care în ţările UE procentul este de până la 15%.

*** SUCEAVA Medicii de familie din judeţ nu eliberează miercuri reţete pentru medicamente gratuite şi compensate, dar vor acorda consultaţii gratuite, a declarat presei, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, Irina Franciuc. Potrivit sursei citate, medicii de familie din judeţ nu au semnat, până în prezent, noile contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava. Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava a precizat că aceştia se află la muncă miercuri pentru a acorda consultaţii pacienţilor, dar nu vor elibera reţete în regim compensat sau gratuit şi niciun alt document ce presupune contract cu CAS Suceava nu se va elibera gratuit. Totodată, Franciuc a spus că, în cursul zilei de miercuri, va avea loc o întâlnire a medicilor de familie cu scopul de a purta discuţii privind activitatea lor şi luării unei decizii în ceea ce priveşte relaţia cu pacienţii pe de o parte şi CAS pe de alta.

*** TULCEA Doar unul dintre cei 94 de medici de familie din judeţul Tulcea nu a semnat, până miercuri, contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), potrivit preşedintelui instituţiei, Eugenia Vasile. Medicul respectiv lucrează în municipiul Tulcea şi şi-a exprimat intenţia de a semna actul în a doua parte a zilei de miercuri. 'Dacă medicul de familie va decide că nu semnează contractul, pacienţii acestuia se vor putea înscrie pe listele altor medici din municipiu pentru a beneficia de drepturile de asiguraţi', a declarat pentru Agerpres Vasile. În anul 2017, potrivit CJAS Tulcea, 99 de medici de familie au fost în relaţii contractuale cu instituţia din subordinea Ministerului Sănătăţii.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy