Singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin

Cancerul de col uterin este un tip de boală cu care se confruntă foarte multe femei, nu puține fiind cele care pierd lupta cu această maladie.

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. Țara noastră înregistrează cea mai mare rată a incidenței, dar și a mortalității cauzate de cancerul de col uterin din Uniunea Europeană.

VEZI ȘI: România, pe primul loc la numărul de femei care mor din cauza cancerului de col uterin 

"Cancerul de col uterin este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Însă, România este, în continuare, fruntașă, atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea. Pierdem 6 femei zilnic în lupta cu această boală, timp în care, alte țări europene, cum ar fi Elveția sau Belgia, au ales prevenția și au implementat programe naționale de vaccinare încă din 2006. Medicii de familie susțin, în continuare, programele de informare și conștientizare a populației, însă implicarea autorităților este vitală în implimentarea efectivă a acestor programe de prevenție", spune dr. Cristian – Sever Oană, medic primar Medicină de Familie.

Două metode principale de prevenție a cancerului de col uterin

Screeningul este disponibil femeilor cu vârsta între 25 și 64 de ani, printr-o scrisoare de trimitere oferită de medicul de familie. Printr-o monitorizare corectă a pacientelor, screening-ul periodic ajută în prevenirea unui număr mare de cazuri de cancer de col uterin, eficientizând, astfel, și costurile sistemului de sănătate.

VEZI ȘI: Mihaela Geoană, mesaj cutremurător. Este alarmant ce se întâmplă 

Vaccinarea împotriva HPV are caracter opțional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 și 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinți, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 și 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar și împotriva tulpinilor 6 și 11 care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel