Singurul portret al lui Shakespeare este pus în vânzare pentru 11 milioane de dolari

Fotografie de la Mike B/ Pexels
Fotografie de la Mike B/ Pexels

Proprietarul anonim vinde piesa realizată de Robert Peake, pictor al curții regelui James I, printr-un contract privat fără licitație.

Un portret semnat și datat din1608 este scos la vânzare pentru mai mult de 10 milioane de lire sterline (11 milioane de dolari), la Londra.

Proprietarul anonim vinde piesa realizată de Robert Peake, pictor al curții regelui James I, printr-un contract privat fără licitație. Tabloul a fost expus miercuri la hotelul Grosvenor House din Londra. Înainte de 1975, acesta era expus în biblioteca unei case din Anglia aparținând familiei Danby și de atunci este în proprietate privată, scrie Almayadeen.

Potrivit celor care au organizat vânzarea, între Shakespeare și Peake, despre care se credea că ar fi fost însărcinat să picteze portrete ale unor membri de rang înalt ai curții și ale societății iacobee, existau legături ”strânse”.

Doar două picturi ale dramaturgului, ambele realizate după moartea sa, sunt considerate ca reprezentându-l în mod valid – una fiind o gravură pe pagina de titlu a First Folio, publicat în 1623. A doua este sculptura de la monumentul său funerar din Stratford-upon-Avon.

Shakespeare a murit în 1616, la vârsta de 52 de ani. 

Expertul în artă Duncan Phillips, care a investigat lucrarea înainte de vânzare, a spus: ”Există mai multe dovezi pentru acest portret al lui Shakespeare decât pentru orice altă pictură cunoscută a dramaturgului. Tabloul a supraviețuit ultimilor 400 de ani aproape neatins de uzură datorită deținerii sale de către o familie de pasionați de Shakespeare.”

Citește și:

Un exemplar al Constituţiei americane, estimat între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari, scos la licitaţie

Un rarisim exemplar original al Constituţiei Statelor Unite ale Americii din 1787, estimat între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari, va fi scos la licitaţie în luna decembrie la New York, la un an după ce o altă ediţie princeps a aceluiaşi document istoric a fost vândută cu suma excepţională de 43 de milioane de dolari, au anunţat marţi reprezentanţii casei Sotheby's, informează AFP.

Exemplarul cu acest text constituţional, semnat la Philadelphia pe 17 septembrie 1787 de "Părinţii fondatori" ai Statelor Unite - printre care s-au aflat George Washington, Benjamin Franklin şi James Madison - face parte dintr-o colecţie privată, la fel ca exemplarul vândut deja la New York de casa Sotheby's, în noiembrie 2021, cu 43 de milioane de dolari.

Richard Austin, expert în manuscrise şi cărţi vechi în cadrul casei de licitaţii newyorkeze, a declarat pentru AFP că i-ar plăcea ca "o altă persoană privată sau un grup să fie responsabilă pentru conservarea acestui document foarte important".

Conform estimărilor sale, licitaţia de pe 13 decembrie ar putea să se încheie cu un preţ de vânzare cuprins între 20 de milioane şi 30 de milioane de dolari.

Potrivit casei Sotheby's, până în zilele noastre au supravieţuit doar 13 exemplare cunoscute ale Constituţiei americane, în condiţiile în care aproximativ 500 de copii au fost tipărite probabil în epocă.

Din cele 13 exemplare cunoscute, 11 se află în posesia unor muzee, iar două sunt deţinute de colecţionari privaţi... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel