Singurul mod prin care poți dovedi că te-ai vaccinat când mergi la restaurant

Foto ilustrativ / Imagine de Nenad Maric de la Pixabay
Foto ilustrativ / Imagine de Nenad Maric de la Pixabay

Premierul Florin Cîțu și șeful DSU Raed Arafat au făcut câteva precizări importante privind măsurile de relaxare, vineri seară. 

De la 1 iunie intră în vigoare și posibilitatea organizării evenimentelor private cu maximum 70 de persoane în exterior și 50 de persoane în interior. În cazul în care organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, se renunță la limitarea numărului din interior, lucru care se aplică și în privința sălilor de sport. 

Restaurantele și barurilor pot funcționa, de mâine, în intervalul orar 5-24. 

Întrebat cum ar putea ca persoanele care participă la evenimente private și susțin că sunt vaccinate să demonstreze acest lucru, premierul Florin Cîțu a spus că cel mai simplu este să se prezintă certificatul de vaccinare. Este cel mai simplu mod.”

Precizarea cu privire la certificatul primit la centrul de vaccinare se aplică și în cadrul sălilor de fitness.

Dacă se demonstrează că într-o sală de fitness participă și persoane nevaccinate, în condițiile în care organizatorul se bazează pe scenariul persoanelor vaccinate, atunci acesta va fi amendat. 

„Organizatorul are obligativitatea ca persoanele care intră sunt vaccinate, dacă intră pe scenariul cu persoanele vaccinate. Dacă rămâne pe scenariul minimal, cu persoane nevaccinate, atunci nu mai e nicio problemă.”, a adăugat șeful DSU Raed Arafat.

Vineri, Guvernul a adoptat actul normativ pentru relaxarea măsurilor. Astfel, începând de mâine, 15 mai, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie în exterior (cu unele excepții) și vor fi ridicate restricțiile de circulație pe timpul nopții.

De asemenea, tot de mâine, se redeschid sălile de fitness, iar la competițiile sportive organizate în aer liber vor putea asista spectatori.

Alte măsuri care intră în vigoare de la 15 mai 

La activitățile sportive în aer liber este permisă organizarea cu 25% din capacitate, doar pentru persoanele vaccinate în cazul cărora au trecut 10 zile de la schema completă, care au rezultat negativ PCR nu mai vechi de 72 de ori sau antigen nu mai vechi de 24 ore.

Drive-in numai membri ai aceleiași familii.

Totodată, alte evenimente culturale se pot organiza cu o capacitate de maximum 500 de spectatori, 2 metri pătrați pentru fiecare persoană, cu mască de protecție.

Sălile de fitness pot funcționa fără a depăși capacitatea de 50%, minim 7 metri pătrați pentru fiecare persoană.

În privința școlilor, se păstrează scenariul galben și verde. Doar 10% dintre elevi vor continua cursurile online.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel