Sindicatul jurnaliștilor olandezi cere deblocarea canalelor rusești de presă: „Subminează libertatea presei”

Fotografie de la Madison Inouye/Pexel
Fotografie de la Madison Inouye/Pexel

Sindicatul jurnaliștilor olandezi și mai multe ONG-uri au decis să apeleze la Curtea de Justiție a UE. 

Jurnaliștii olandezi sunt de părere că interdicția de difuzare impusă de Uniunea Europeană împotriva RT și Sputnik trebuie ridicată. În ciuda faptului că acestea ar fi canale de propagandă de la Kremlin, aceștia consideră că închiderea lor echivalează cu cenzura și este un atac la libertatea presei.

Recurs la Curtea Europeană de Justiție

Din Olanda, va începe un recurs la Curtea Europeană de Justiție pentru a anula interdicția de acces la canalele de televiziune susținute de Rusia lui Vladimir Putin.

După cum relatează DutchNews.nl, citată de Europa Today, apelul va fi făcut de sindicatul jurnaliştilor olandezi NVJ şi de organizaţii precum Bits of Freedom, conform cărora blocarea site-urilor online ale acestor ziare subminează democraţia şi principiul neutralităţii reţelei.

În martie, guvernele UE au decis să interzică canalele de cablu RT (fostul Russia Today) și Sputnik în bloc, în urma invaziei Ucrainei. Canalele sunt văzute ca o componentă cheie a eforturilor Moscovei de a răspândi dezinformarea și de a influența opinia publică occidentală.

Respectând ordinul, majoritatea furnizorilor de internet olandezi au eliminat RT din pachetele lor de cablu și au blocat accesul la site-urile sale. Dar activiștii spun că decizia a fost „pripită”.

„Acesta este un pericol pentru libertatea internetului”

Decizia „este disproporționată și deschide ușa altor blocaje de acest fel”, a declarat Anco Scholte de la  Horst of Freedom, unul dintre furnizorii de internet care au intentat procesul.

Ter Horst a spus că decizia de la Bruxelles intră în conflict cu „obligația furnizorilor de servicii de a asigura neutralitatea internetului, consacrată în Actul olandez de neutralitate a rețelei din 2012, pentru că le cere să restricționeze site-urile pe baza conținutului lor.

„Acesta este un pericol pentru libertatea internetului”, a declarat Anco Scholte.

„Nu suntem fani ai RT și ai Sputnikului”, a spus Thomas Bruning, secretarul NVJ, potrivit căruia cele două canale sunt propagandă de stat.

Citește și...

Critici dure la adresa NATO aduse de către ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba: „Nu face nimic”

Vorbind la Forumul Economic de la Davos din Elveția, el a spus că Alianța Atlantică este „pusă la margine și nu face absolut nimic” pentru ...Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel