Coronavirus - COVID 19
România în stare de alertă
-
confirmate
-
vindecate
-
decese
Sună-ne (Luni - Vineri, 09:00 - 18:00) sau scrie-ne la numărul 0772.264.642 sau la adresa de e-mail [email protected] și pune intrebări despre coronavirus, situații sociale, medicale, suport psihologic. Semnalează situații deosebite.

Sindicatele din Industria Alimentară solicită de URGENȚĂ măsuri care să sprijine producţia de alimente

Federaţia Natională a Sindicatelor din Industria Alimentară are mai multe solicitări urgente adresate Ministerului Fondurilor Europene, pentru a atenua blocajul apărut din cauza coronavirusului.

Federaţia Natională a Sindicatelor din Industria Alimentară - SINDALIMENTA, care are derulare proiecte pe fonduri europene, solicită Ministerului Fondurilor Europene, Autorităţii de Management si Ministerului Finantelor Publice suspendarea contractelor de finanțare şi, implicit, a contractelor de subvenție pe perioada pandemiei, precum şi adoptarea cât mai rapidă a măsurilor care se impun pentru a evita închiderea multor STARTUP-uri şi aplicarea unor corecţii financiare pe fondul blocării activităţii firmelor din cauza epidemiei de coronavirus, se arată într-un document primit la redacție.

”Găsirea unor soluţii privind acordarea de facilităţi fiscale firmelor noi înfiinţate pe fonduri europene. Probabil că Intreprinderile Mici şi Mijlocii vor reprezenta o mare parte a viitorului economiei româneşti”, se arată în comunicat.

La rândul său, Dragoş Frumosu, preşedintele SINDALIMENTA arată că este vorba de startup-uri ”care au ca obiect de activitate turismul, organizarea de evenimente, productie de alimente, restaurante, activitati muzeistice, afterschool-uri, saloane de infrumusetare, cosmetica, etc. şi care acum nu-şi mai pot desfăşura activitatea din cauza epidemiei de coronavirus. Ele se află în perioada de 12 luni de implementare a afacerii, dar nu îşi mai pot atinge indicatorii de performanţă, conform ghidului proiectului. Această stare afectează atât startup-urile, cât şi pe administratorii schemelor de minimis, cei din urmă fiind puşi în situaţia ca, absolut fără nicio vină, să suporte corecţii financiare, ceea ce înseamnă că vor avea de dat înapoi bani.”

Măsură unitară

 

”Este anormal ca prin prev. Art. 6 din Instrucţiunea nr.4/12.03.2020 să ne solicite, „ca în termen de 10 zile calendaristice de la declararea de către autorităţi a eliminării riscului de răspândire a infecţiei cu COVID 19, beneficiarii să depună la organismul intermediar un plan de acţiuni de recuperare a întârzierilor provocate de această situaţie....". Problema este că o mare parte a beneficiarilor de subvenţii, din cauza restrângerii sau închiderii activităţii, nu mai pot realiza procentul pentru primirea tranşei a doua de finanţare. Considerăm ca o măsură unitară ar fi cea mai optima pentru a nu aduce prejudicii bunului mers al afacerilor şi proiectelor”, mai arată Frumosu.

Set de măsuri care să sprijine producţia de alimente

 

În ceea ce priveşte industria alimentară, se solicită ”în regim de urgenţă ca guvernul să-şi facă timp pentru a stabili împreună cu organizatiile din sector un set de măsuri care să sprijine producţia de alimente într-o perioadă în care se aşteaptă ca multe firme să-şi diminueze activitatea, iar altele chiar să falimenteze. Măsurile pe care guvernul trebuie să le adopte trebuie să împiedice acest lucru. Riscul ca unele fabrici din industria alimentară să-şi oprească activitatea este foarte mare în această perioadă, deoarece acest lucru se va întâmpla la primul angajat depistat pozitiv cu coronavirus. Deocamdată companiile şi-au făcut propriile reguli de combatere a contaminării, dar acest lucru nu poate suplini pe deplin lipsa unui plant integrat, la nivel naţional, de prevenţie. Sunt încă multe întrebări la care anteprenorii din industria alimentară aşteaptă răspunsuri din parte guvernului, iar cu cât ele vor veni mai repede, cu atât sectorul va avea mai puţin de suferit”, se mai arată în comunicatul SINDALIMENTA.

Citește și: Mediul privat - Dragoș Frumosu: Dom'le, MURIM! Dacă Guvernul continuă să stea în castele de sticlă, să plece acasă!

 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


nxt.24
YesMy