EXCLUSIV  Simptomele care trebuie să te trimită urgent la medic. Dr. Rodica Niculescu (SANADOR): Se poate întâmpla brusc / Riscul este foarte mare / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Dr. Rodica Niculescu, medic primar cardiologie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitată la DC News și DC Medical unde a vorbit despre tromboza venoasă profundă. 

Dr. Rodica Niculescu a explicat, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical, ce este tromboza venoasă profundă și care sunt simptomele acestei afecțiuni. Potrivit medicului, prezentarea de urgență la spital este esențială, riscurile asociate acestei afecțiuni fiind majore. 

„Tromboza venoasă profundă este una din bolile care pot conduce la complicații vitale prin trombembolismul pulmonar și, din nefericire, acest lucru se poate întâmpla brusc și repede. De aceea, pacienții care au durere la nivelul membrelor inferioare, cu roșeață, cu edem, creșterea în diametru a coapsei în principal e cu riscul cel mai mare, se asociază de fapt cu o tromboză venoasă profundă care poate conduce la ruperea unui cheag de sânge care ajunge în inimă și din inimă în artera pulmonară și de aici sigur la stop cardio respirator și chiar la deces.

De aceea, pacienții care au aceste suferințe se adresează, de regulă, de urgență spitalelor și sunt preluați pentru tratament continuu cu anticoagulant, dar și cu celelalte medicamente asociate.

Din fericire, s-a dezvoltat o tehnică intervențională cu ajutorul unui aparat care se numește AngioJet și care are niște sonde ce ne permit, odată intrate în sistemul venos profund, să aspirăm trombii din acele zone și cu  această trombo-aspirație să-i eliberăm și să reușim ca fluxul sangvin să fie reluat prin sistemul venos și, extrăgând cheagurile, să se micșoreze riscul de complicații.

Există și ceva paradoxal, dacă este să vorbim și de artere. Dacă un pacient asociază, de exemplu, persistența de foramen ovale, adică o comunicare între atriul drept și atriul stâng, atunci bucățica de tromb poate ajunge în sistemul arterial și poate să determine un accident vascular cerebral, un infarct miocardic, o ocluzie arterială, brahială, etc.", a spus dr. Rodica Niculescu. 

 

3. Rodica Nic... (rodica-niculescu_54429000.jpg)

Rodica Niculescu (SANADOR) la DC News și DC Medical

 

Cauzele, factorii de risc asociați

„Pornim de la cele mai simple: deshidratarea, statul prelungit în picioare, statul prelungit pe scaun, fumatul, hipertensiunea arterială. Acești factori asociați cu factorii genetici și cu boli precum trombofilia pot determina apariția acestei tromboze.

În fond, se produce o rupere a valvelor de la nivelul sistemului venos profund care nu poate să mai țină coloanele de sânge prin statul prelungit în picioare și deshidratare și acolo se produce un fel de rană la nivelul acestei valve care stimulează formarea de trombi. Pe măsură ce această cantitate de trombi este mai mare, cu atât mai mare este riscul de ocluzie, tromboză, de închidere completă a vasului.

Când acest lucru se produce la etajul cel mai înalt, ilio-femural, atunci există această indicație de utilizare a trombo-aspirației. Să spunem că la nivel femural, sau sub genunchi, tratamentul medical este cel mai recomandat, cel puțin inițial.", a spus dr. Rodica Niculescu la DC News și DC Medical. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel