Și vulturii fug de războiul din Ucraina. Și-au schimbat rutele de zbor, au descoperit oamenii de știință

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Până și vulturii și-au schimbat rutele de zbor, pentru a ocoli războiul din Ucraina.

Cercetătorii au descoperit că vulturii care au rute migratoare prin Ucraina și-au schimbat traseele de zbor pentru a evita zonele de luptă, scrie The Guardian. Mai mult decât atât, se pare că vulturii mai mari și-au redus și opririle pentru a se odihni și a se alimenta, după ce Rusia a invadat țara vecină.

Astfel, potrivit oamenilor de știință, păsările au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la locurile lor de reproducere și, probabil, au cheltuit mai multă energie.

„Este ca și cum ar fi să alergi un maraton, dar nu ai avut pauze de apă. Și, la sfârșit, cineva vă cere să alergați încă șapte sau opt mile”, a spus Charlie Russell de la Universitatea din East Anglia, coautor al studiului respectiv.

Efectele negative ale schimbării rutelor de zbor

Potrivit autorilor studiului, din cauza acestor rute ocolitoare ar putea întârzia reproducerea deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera în urma drumului făcut. Mai mult, ar putea fi afectate și șansele de supraviețuire ale puilor.

Oamenii de știință au analiza rutele de migrație parcurse de 19 vulturi pătați în timp ce zburau prin Ucraina către zonele de reproducere din sudul Belarusului, în martie și aprilie 2022 - la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina. Femelele călătoreau din zonele de iernat din Grecia, iar masculii din Africa de Est.

Descoperirile sugerează că vulturii au parcurs în medie 85 de kilometri în plus după invazie pentru a ajunge la destinație. Totodată, studiul arată că după începerea războiului, călătoria a durat, în medie, cu 55 de ore mai mult. În plus, s-a constat că deși înainte de izbucnirea conflictului 90% dintre vulturi făceau escale în Ucraina, doar 32% au făcut acest lucru după invazia Rusiei, unele locuri fiind evitate în totalitate. Russell a spus că ocolurile par să fi fost făcute din mers ca răspuns la evenimente sporadice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel