Shimon Peres se retrage din fruntea Israelului pe fondul ofensivei din Gaza

Reuven Rivlin
Reuven Rivlin

Shimon Peres, președintele Israelului, care a devenit sinonim în percepția opiniei publice mondiale cu dialogul cu palestinienii, își va părăsi joi funcția, discret, în plină ofensivă israeliană în Fâșia Gaza, relatează AFP.

Succesorul său, Reuven Rivlin, ales de deputați la 10 iunie, va depune jurământul, joi, cu ocazia unei ceremonii fără fast la sediul Knessetului (parlamentul israelian - n.r) la ora locală 18:30 (15:30 GMT), informează Agerpres.

Primarii și cadrele municipale din localitățile din sudul Israelului, expuse tirurilor de rachete provenind din Gaza, au fost invitați la ceremonia de depunere a jurământului pentru a 'arăta că cel mai important lucru în prezent în Israel este operațiunea 'Protective Edge, numele campaniei militare israeliene împotriva Hamasului palestinian, au precizat într-un comunicat comun noul președinte Rivlin și președintele legislativului, Yuli Edelstein.

Citește și: Peres, înlocuit la conducerea Israelului. Cine este noul președinte

'Într-un moment în care soldații statului israelian luptă, iar cetățenii israelieni sunt vizați de tiruri de rachete, am decis să organizăm o ceremonie redusă și discretă', potrivit aceleiași surse.

Reuven Rivlin, 74 de ani, este o personalitate importantă a dreptei israeliene, partizan declarat al 'Israelului Mare', dar și apărător ardent al statului de drept. Avocat de profesie, cunoscut pentru vorbele sale de duh și firea prietenoasă, și-a început cariera politică în 1988 în cadrul Likud (dreapta naționalistă) și a fost ales ca deputat în Knesset. Ulterior, a fost în două rânduri președintele parlamentului (2003-2006 și 2009-2013). Pe frontul ideologic, el face parte din aripa cea mai de dreapta a Likud și nu și-a ascuns niciodată ostilitatea față de ideea creării unui stat palestinian.

Shimon Peres, 90 de ani, care părăsește scena politică după o carieră îndelungată, a afirmat că își va continua activitățile în favoarea statului Israel.

Citește și: Hamas refuză armistițul cu Israel

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel