Sfatul unui economist BNR: Viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani la pensie

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Natalitatea scăzută și migrația pun în pericol sistemul de pensii, potrivit economistului Cristian Popa.

Economistul Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, sfătuiește viitorii pensionari să facă economii pentru a avea bani la pensie. Economiștii avertizează că România va avea mari probleme în viitor cu finanțarea sistemului de pensii.

Cristian Popa, membru în CA al BNR, a spus, potrivit Digi 24: „Cred ca demografia este o mare problemă. Este o opinie personală, ca analist cred că demografia e o mare problemă când vine vorba de pensii, spre exemplu. Îmbătrânim, emigrăm, tinerii care ar trebui să intre în câmpul forței de muncă se duc în alte țări pentru a munci și asta crește „bulgărele”.

Generațiile noastre vor avea o problemă mult mai mare pentru finanțarea pensiilor. Dacă nu economisim pentru a avea niște venituri la pensionare, cu cât facem bulgărele mai mare, cu atât vom avea o problemă mai mare în viitor. Se vede, datele INS arată foarte clar că România va ajunge la sub 14 milioane de locuitori.”

 

 

Năsui - Turcan, viziuni diferite faţă de creşterea salariului minim

 

În timp ce Raluca Turcan, ministrul liberal al Muncii, anunţă că va demara discuţiile pe seama unei viitoare majorări a salariului minim, Claudiu Năsui, ministrul USR PLUS al Economiei, vine cu o viziune total diferită.

Claudiu Năsui propune o nouă modalitate prin care salariul minim să crească semnificativ, fără a mai avea impact şi asupra pensiilor speciale şi a veniturilor parlamentarilor. Ministrul a explicat, marți, la DC News TV, că o majorare procentuală a salariului minim brut ar aduce un câştig mic pentru cei care câştigă acest venit şi câştiguri mari chiar pentru cei care încasează sume uriaşe: cei care iau pensii speciale şi parlamentarii - ale căror venituri sunt strâns legate de valoarea salariului minim. 

Ministrul USR PLUS vine cu o nouă propunere: aceea ca, prin eliminarea impozitării salariului minim, să crească venitul net al celor care îl primesc fără ca, implicit, să crească veniturile parlamentarilor şi pensiile speciale care sunt acordate în funcţie de salariul minim brut. Concret: crescând salariul minim net prin eliminarea impozitului câştigă doar cei care primesc acest salariu, nu şi parlamentarii şi cei care încasează pensii speciale. Mai multe, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel