EXCLUSIV  Sfântul Nicolae și sfânta palmă 6 decembrie 2018. Tradiție pe care puțini o știu

Sfântul Nicolae 6 decembrie. Pe data de 6 decembrie 2018, creştin ortodocşii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae. În această zi, există o tradiție pe care puțini români o cunosc.

Sfântul Nicolae 6 decembrie. Dan Ciachir a povestit într-un text intitulat „Sfânta palmă a Sfântului Nicolae" lucruri mai puțin știute despre Sfântul Nicolae.

"Nicolae este, poate, şi cel mai popular sfânt din Biserica Răsăritului. Şi-a câştigat dragostea oamenilor simpli datorită milosteniei şi îndemnurilor lui la caritate. Pentru cei necăjiţi, Sfântul Nicolae este sprijinitorul săracilor, al bătrânilor, al fetelor lipsite de zestre, "moşul" care aduce daruri copiilor... Însă personalitatea sa depăşeşte cu mult fizionomia cu care l-a consacrat pietatea obştească. Pentru a înţelege lucrul acesta, trebuie să ne aplecăm mai atent asupra biografiei sale.

Sfântul Ierarh Nicolae a trăit la cumpăna veacurilor III şi IV din primul mileniu creştin, într-o epocă de crude persecuţii anticreştine (perioada împăraţilor Diocleţian şi Maximilian), care se încheie cu Edictul de la Mediolanum din 313, când împăratul Constantin cel Mare dă drept de cetate religiei lui Hristos. În epoca amintită, viitorul sfânt a fost un mărturisitor, întemniţat şi torturat de conducătorii provinciei Lichia din Asia Mică, eliberat din închisoare în anul suirii pe tron a împăratului Constantin.

Sfântul Nicolae 6 decembrie

Devenit ulterior episcop al oraşului în a cărui puşcărie stătuse, Sfântul Nicolae a luat parte la Niceea, în anul 325, la primul Sobor Ecumenic, întrunit să apere credinţa şi dogma ortodoxă de erezia lui Arie, care nega implicit divinitatea Mântuitorului Hristos şi egalitatea sa deplină cu celelalte persoane divine ale Sfintei Treimi. Tradiţia ne vorbeşte despre o pereche de palme zdravene aplicate de blândul şi milostivul episcop al Mirei-Lichiei pe figura lui Arie.

Sfântul Nicolae 6 decembrie

Acest gest este un reflex al intransigenţei mărturisitoare şi al conştiinţei dogmatice. Întrucât păcatul spiritual al ereziei este infinit mai grav decât păcatul trupesc. Sfântul Nicolae, campionul activităţilor caritabile şi "sociale", era necruţător cu abaterile dogmatice şi cu îndepărtările de la dreapta credinţă. Aşadar, iubirea săracilor, ocrotirea lor şi iniţiativele sociale creştine nu exclud intransigenţa dogmatică. Dimpotrivă! Cele două aspecte se corelează. Iar în vremurile pe care le trăim este bine să ne aducem cât mai des aminte de ceea ce un mare duhovnic, părintele Arsenie Papacioc, numea "Sfânta palmă a Sfântului Nicolae".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel