Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi

Ema Apostu / 13 oct 2018 / 20:24 Salveaza PDF Comentarii
Sursa: Ziarul Lumina
Descriere foto: Sursa: Ziarul Lumina

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei. Ea trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. Cea mai mare zi de prăznuire a sfintei este ziua de paisprezece octombrie, ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de către Biserica Ortodoxă.

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei.

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. Se spune că aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului. Se mai spune, în tradiţia populară, că dacă până atunci n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produselor provenite de la oi.

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. În această zi, de prăznuirea Sfintei Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească, să facă treburi prin casă, ori să meargă la serviciu. Se spune că încălcarea acestora reguli poate aduce boli de ochi și dureri de cap. Pe vremuri, bătrânii nu făceau nici focul în casă în această zi, obicei ce-i aducea mai aproape de sănătatea trupească și de mulțumirea sufletului.

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. Prin popor circulă o vorbă potrivit căreia dacă speli cu mâna sau coși, te pricopsești cu negi. Tinerii respectă cele zise pentru a rămâne cinstiți, iar bătrânii pentru belșug și liniște în suflet.

Sfânta Parascheva 14 octombrie. Ce nu ai voie să faci în această zi. Se spune că Sfânta Parascheva apare în visele celor credincioși și curați pentru a oferi leacuri pentru cei bolnavi.Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26