Sfânta Maria 2021, începe postul. Când se lasă sec. Doar într-o singură zi e dezlegare la pește

Sfânta Maria, post
Sfânta Maria, post

Urmează una dintre cele mai mari sărbători pentru creștini - Adormirea Maicii Domnului.

Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut în popor şi ca Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Acest post îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din august: Schimbarea la Faţă şi Adormirea Maicii Domnului. Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea “Paraclisul Maicii Domnului”.

Conform calendarului creștin ortodox, postul Sfintei Marii în 2021 începe de la data de 1 august. În 2021, lăsata secului pentru postul Sfintei Marii se face în data de 31 iulie. Acest post ține două săptămâni, iar anul acesta lăsata secului are loc pe 31 iulie. Dacă aceasta zi pica miercurea sau vinerea, se lăsa secul în cursul serii zilei de 30 iulie, postul ar fi început pe 31 iulie.  

O singură zi în postul Sfintei Marii, dezlegare la pește

În postul care durează 14 zile, există dezlegare la untdelemn și vin sâmbăta și duminica, cu excepția zilei Schimbării la Față, pe 6 august, când este dezlegare la pește.

Cum trebuie să postim conform tradiției

Lunea, miercurea și vinerea se ajunează până după orele 15,00, când se mănâncă mâncare uscată. Marțea și joia se mănâncă legume fierte (fără untdelemn), iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin. Pe 6 august, de Schimbarea la Față este dezlegare la pește, untdelemn și vin.

Lăsatul secului semnifică renunțarea la mâncare cu grăsimi, dar are și un altfel de înțeles: acela al renunțării la spiritul lumesc în favoarea unei vieți duhovnicite. 

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre cele patru posturi ale anului. Originile sale se află prin secolul al V-lea, când s-a dezvoltat și cultul Maicii Domnului. La început, acest post nu se ținea peste tot la fel. Creștinii din Antohia posteau doar o singură zi, la praznicul Schimbării la Față a Domnului. Creștinii din Ierusalim posteau opt zile, iar cei din partea Constantinopolului doar patru zile. 

În 1166, la Constantinopole are loc un sinod convocat de patriarhul Luca Chrysoverghi, care stabilește că postul să înceapă la 1 august și să dureze până la 15 august,  la Praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel