EXCLUSIV  Sezon rece FURTUNOS. Gabriela Băncilă (ANM) explică fenomenul: Ciocnire între ciclonul mediteranean şi aerul rece din Câmpia Rusă

Gabriela Băncilă (ANM) a spus când să ne așteptăm la căderi masive de zăpadă și condiții severe de iarnă.

"Există semnale cu privire la un sezon rece ceva mai furtunos în zona bazinului Mării Mediterane. Până în momentul de față, luna decembrie s-a conturat a fi așa și asta pentru că, la nivel global vorbeam despre un fenomen La Nina (n.red. - se referă la răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial, cuplat cu schimbările din circulația atmosferică de la tropice, și anume vânturi, presiune și ploi), în timpul sezonului rece care urma să favorizeze o situație mai ciclonică în zona bazinului Mării Mediterane. Asta înseamnă mai mult precipitații sub formă de ploaie. Pentru a concluziona trebuie să știți că iarna este abia la început. Chiar dacă avem aceste episoade în care vorbim despre ploi și nu despre ninsori, cum ne-am dori, frecvența episoadelor cu ninsoare, cu viscol în țara noastră este una mai ridicată în a doua parte a lunii ianuarie și începutul lunii februarie", a spus meteorologul. 

"În contextul acestui bazin Mediteranean mai ciclonic este suficient ca, cuplajul între infiltrațiile reci din zona câmpiei ruse și acest ciclon mediteranean să se facă puțin mai la sud și în cazul acesta nu o să mai vorbim despre ploaie și o să vorbim de foarte multă ninsoare. Pentru că ingredientele de producere ale unui viscol sunt pe de o parte prezența ciclonului mediteranean care să aducă umezeală și precipitații și pe de altă parte masa de aer rece din spre câmpia rusă care să favorizeze transformarea și menținerea  acestora în formă solidă până la nivelul solului", a mai declarat Gabriela Băncilă.

"În luna ianuarie, odată cu încălzirea stratosferică care se estimează a se întâmpla la începutul anului viitor, o să vorbim de un alt regim termic la nivelul Europei, eur-asiei, Americii care să ne ducă cu gândul la condiții serioase, severe, de iarnă", a mai estimat meteorologul.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel