Sesizare IJ. Toader: Nu sunt singurul. E îngrijorător!

Tudorel Toader
Tudorel Toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat vineri că nu este singurul care poate sesiza Inspecţia Judiciară, precizând că faţă de anul 2012, când ministrul putea declanşa procedura de răspundere disciplinară cu privire la procurori şi judecători, în prezent are un sfert din competenţă, pentru că declanşează doar verificarea procurorilor, şi nu sancţionarea acestora.

"Nu sunt singurul. Ordonanţa a adăugat şi ministrul Justiţiei şi, probabil ştiţi, că până în 2012 ministrul Justiţiei putea declanşa procedura de răspundere disciplinară, putea sesiza cu privire la procurori sau cu privire la judecători. Acum, practic, ministrul are un sfert de competenţă, pentru că nu declanşeaza sancţiunile, ci declanşează verificarea prin Inspecţia Judiciară. Nu cu privire la judecători, doar cu privire la procurori. Şi atunci, o reducere la aproape un sfert de competenţă e îngrijorător. Afectează. Când era la momentul 2012 era foarte bine, ne consolidam statul de drept şi începeam să exportăm experienţă în domeniu", a spus Tudorel Toader la Parlament.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat la Arad că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională legea prin care ministrul Justiţiei este singurul actor care sesizează Inspecţia Judiciară.

"Vom ataca săptămâna viitoare la Curtea Constituţională şi Legea de aprobare a Ordonanţei 92. (...) Prin Ordonanţa 92, practic, se instituie, în plus faţă de legile Justiţiei, posibilitatea ca ministrul Justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară. Adică ce se instituie? Un control politic suplimentar din partea Guvernului, prin ministrul Justiţiei, asupra magistraţilor, asupra procurorilor", a susţinut preşedintele PNL într-o conferinţă de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel