Serviciile vor face o evaluare de risc a documentelor clasificate recuperate din reşedinţa lui Trump

Poate Trump să-i ia postul lui Nancy Pelosi la Camera Reprezentanților, deși nu e ales în Congres? Urmează a 12-a rundă de vot
Poate Trump să-i ia postul lui Nancy Pelosi la Camera Reprezentanților, deși nu e ales în Congres? Urmează a 12-a rundă de vot

Comunitatea de Informaţii din SUA va evalua riscul potenţial pentru securitatea naţională a dezvăluirii materialelor recuperate pe 8 august, în cursul percheziţionării reşedinţei din Florida a fostului preşedinte Donald Trump, potrivit unei scrisori văzute de Reuters. 

Scrisoarea datată vineri, adresată de directoarea pentru informaţii naţionale Avril Haines preşedintelui comisie de informaţii Adam Schiff şi preşedintelui comisiei de supraveghere Carolyn Maloney din Camera Reprezentanţilor, mai spune că împreună cu Departamentul de Justiţie 'colaborează pentru a facilita o revizuire a clasificării' materialelor, inclusiv a celor recuperate în timpul percheziţiei.

Schiff şi Maloney au afirmat într-o declaraţie comună că sunt mulţumiţi de faptul că guvernul 'evaluează daunele cauzate de depozitarea necorespunzătoare a documentelor clasificate la Mar-a-Lago', conform Politico. Departamentul de Justiţie a dezvăluit vineri că îl investighează pe Trump pentru sustragerea unor documente de la Casa Albă deoarece crede că acesta deţinea ilegal documente, inclusiv unele ce implică colectare de informaţii şi sursele umane clandestine, printre cele mai mai bine păstrare secrete în SUA.

Haines a spus că 'va conduce, de asemenea, o evaluare a Comunităţii de Informaţii privind potenţialul risc pentru securitatea naţională care ar rezulta din dezvăluirea documentelor relevante', inclusiv cele confiscate în timpul percheziţiei.

Vezi și:  ”Un uriaş cufăr de secrete formidabile”. A fost publicată lista documentelor ”top secret” găsite acasă la Trump. Chirieac: Este totuși tulburător. Nu cred sub nicio formă

Departamentul de Justiţie a publicat vineri o versiune editată a declaraţiei în faţa instanţei care a permis FBI să confişte documente guvernamentale secrete de la reşedinţa Mar-a-Lago din Florida a fostului preşedinte Trump. Agenţii au confiscat 11 seturi de înregistrări clasificate, inclusiv documente 'top secret', a căror dezvăluire ar putea ameninţa grav securitatea naţională.

Conform declaraţiei, un agent FBI neidentificat a spus că agenţia a examinat şi identificat 184 de documente 'purtând marcaje de clasificare' care conţin 'informaţii privind apărarea naţională' după ce Donald Trump a returnat în ianuarie 15 cutii cu documente guvernamentale care erau căutate de Arhivele Naţionale. O parte din documente aveau însemnări scrise de mână de fostul preşedinte.

Percheziţia este parte a unei investigaţii federale menite să stabilească dacă Donald Trump a sustras şi a păstrat ilegal documente la încheierea mandatului de preşedinte în ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 2020, şi dacă a încercat să obstrucţioneze ancheta. Donald Trump, care se gândeşte să candideze din nou la preşedinţie în 2024, a acuzat că percheziţia aprobată de instanţă la proprietatea sa Mar-a-Lago din Palm Beach este motivată politic, calificând-o drept 'efracţie', precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel