Serviciile secrete din SUA spun că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Kremlinul neagă informațiile

Serviciile secrete din SUA spun că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Kremlinul neagă informațiile  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Serviciile secrete din SUA spun că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina. Kremlinul neagă informațiile / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Potrivit serviciilor de informații din SUA, Federația Rusă este pregătită să invadeze Ucraina.

Serviciile de informații americane spun că Rusia este pregătită să invadeze Ucraina din mai multe locații, trupe rusești fiind relocate la granița dintre cele două state, a informat duminică Bloomberg.

Informațiile au fost împărtășite cu membrii NATO în ultima săptămână, pe fondul eforturilor de a descuraja Moscova de la o posibilă invazie, au declarat pentru presă persoane familiare cu dialogurile.

Raportul vine pe măsură ce crește îngrijorarea că Moscova ar putea plănui să invadeze Ucraina, la fel ca atunci când a anexat Peninsula Crimeea în 2014.

Peste 90.000 de soldați la graniță

Generalul Kyrylo Budanov, șeful agenției de informații pentru apărare a Ucrainei, a declarat sâmbătă pentru The Military Times că Moscova avea peste 92.000 de soldați în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește să atace până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru televiziunea de stat că „isteria” despre Ucraina „se construiește în mod artificial”, a menționat Bloomberg.

„Cei care ne acuză de un fel de activitate militară neobișnuită pe propriul nostru teritoriu își trimit ei înșiși forțele armate de peste ocean. Mă refer la Statele Unite ale Americii. Nu este nici logic și nici decent”, a spus Peskov.

Secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin, s-a întâlnit săptămâna trecută cu ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Acesta din urmă a declarat vineri reporterilor că a cerut Pentagonului asistență militară în timpul întâlnirii.

Serviciile de informații americane prezintă un scenariu în care trupele trec în Ucraina din Crimeea și Belarus cu aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion care ar fi desfășurate pentru o operațiune pe teren accidentat și în condiții de îngheț, a raportat Bloomberg.

Două persoane au mai spus pentru Bloomberg că Moscova a mobilizat zeci de mii de rezerviști. În orice conflict, rezerviștii asigură teritoriul într-o fază ulterioară, după ce batalioanele au deschis calea. Surse au mai spus că trupele terestre vor primi cel mai probabil sprijin aerian într-o astfel de operațiune.

Îngrijorări serioase la granița ruso-ucraineană

Întrebat despre raport, un înalt oficial al administrației a declarat pentru The Hill că administrația „a arătat clar că noi continuăm să avem îngrijorări serioase cu privire la activitățile militare rusești și retorica dură față de Ucraina, cerând Moscovei să detensioneze tensiunile”.

„Am avut interacțiuni extinse cu aliații și partenerii noștri europeni în ultimele săptămâni, inclusiv cu Ucraina”, a spus oficialul.

„Am discutat despre preocupările noastre cu privire la activitățile militare rusești și retorica dură față de Ucraina. De asemenea, am purtat discuții cu oficiali ruși despre Ucraina și relațiile dintre SUA și Rusia în general.”, a mai spus acesta, potrivit The Hill.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel