Serviciile de securitate ruse, arestări în Crimeea

Serviciile de securitate ruse au reţinut miercuri cel puţin 20 de persoane, suspectate de apartenenţă la o grupare islamistă, în cursul unor percheziţii în rândul comunităţii tătarilor din Crimeea, peninsulă a Ucrainei anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

Arestările au fost denunţate de către avocaţii suspecţilor, în opinia căruia este vorba de una dintre cele mai vaste operaţiuni împotriva minorităţii musulmane, supusă unei puternice presiuni din partea autorităţilor ruse de la anexarea teritoriului ucrainean, faţă de care s-a opus majoritatea comunităţii tătare.

Potrivit unui comunicat al serviciilor ruse de securitate FSB, au fost arestaţi 20 de membri şi responsabili ai mişcării islamiste radicale Hizb ut-Tahrir, ce militează pentru crearea unui califat care să-i unească pe toţi musulmanii din lume şi care este interzisă din Rusia din 2003.

FSB scrie în acelaşi comunicat că gruparea încearcă să promoveze o ideologie bazată pe terorism şi să facă recrutări în rândul tătarilor din Crimeea.

Autorităţile ruse au luat numeroase măsuri împotriva tătarilor din Crimeea de la anexarea peninsulei în martie 2014: adunarea lor a fost interzisă şi calificată drept organizaţie teroristă, iar canalul lor de televiziune a fost închis.

SUA au reacționat și acuză persecuții

Un reprezentant al acestei comunităţi, Nariman Jelyal, a spus că arestările de miercuri au legătură cu alegerile prezidenţiale din Ucraina, duminică urmând să aibă loc primul tur de scrutin.

Ambasada SUA de la Kiev şi-a exprimat preocuparea în legătură cu raziile întreprinse de Rusa şi intimidările la adresa tătarilor din Crimeea. Facem apel la guvernul rus să pună capăt acestor arestări injuste, percheziţiilor şi persecuţiei tătarilor din Crimeea, militanţilor şi jurnaliştilor, a afirmat Ambasada SUA.

Ministerul ucrainean de Externe a denunţat şi el arestările şi a făcut apel la comunitatea internaţională să-şi sporească presiunilor asupra Rusiei. Amnesty International a condamnat de asemenea valul de arestări din Crimeea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel