Serviciile de informații din Marea Britanie: consilierilor de la Moscova le este frică să-i spună șefului de la Kremlin adevărul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Președintele Rusiei, Vladimir Putin

Consilierii lui Putin îl induc în eroare pe liderul rus cu privire la statutul de război al Ucrainei, afirmă serviciile de informații din Marea Britanie

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este mințit de consilierii săi cu privire la performanța forțelor ruse în Ucraina în timp ce ofensiva militară a Moscovei se prăbușește, potrivit noilor evaluări ale agențiilor de informații din Marea Britanie și SUA.

Adresându-se joi la Universitatea Națională Australiană, Jeremy Fleming, directorul GCHQ - agenția britanică de informații, cibernetică și securitate, a spus: ”Credem că le este frică consilierilor lui Putin să-i spună adevărul despre ce se întâmplă”

Fleming a adăugat că decizia lui Putin de a invada Ucraina s-a dovedit a fi o imensă greșeală de calcul și că a ”supraestimat” capacitatea armatei Rusiei.

”Se pare din ce în ce mai mult că Putin a apreciat greșit situația”

”Este clar că a judecat greșit rezistența poporului ucrainean, a subestimat puterea coaliției, a subestimat consecințele economice ale regimului de sancțiuni și a supraestimat abilitățile armatei sale de a asigura o victorie rapidă”, a spus Fleming.

El a adăugat că soldații ruși s-au revoltat: ”Am văzut soldați ruși – lipsiți de arme și moral – refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborându-și accidental propriile aeronave”.

”L-am văzut pe Putin mințindu-și propriul popor”

Fleming a criticat campania de dezinformare a lui Putin, care vizează libertatea de exprimare în Rusia: ”L-am văzut pe Putin mințindu-și propriul popor în încercarea de a ascunde incompetența militară”, adăugând ”el caută închiderea vocilor de opoziție și face investiții mari în propagandă și în agențiile lor secrete.”

Fleming a fost precaut cu privire la sinceritatea Rusiei în ceea ce privește reducerea unora dintre atacurile sale, așa cum au anunțat marți negociatorii ruși la Istanbul.

”Săptămâna aceasta, Rusia a declarat public că va reduce drastic operațiunile de luptă în jurul Kievului și a unui oraș din nord. Dar apoi au început să lanseze atacuri în ambele locuri. Mesaje amestecate sau dezinformare deliberată?”, a spus el.

Războiul a fost o ”gafă strategică”

De cealaltă parte a Atlanticului, directorul comunicării al Casei Albe, Kate Bedingfield, a împărtășit evaluarea britanică și a spus: ”Noi credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost funcționează armata rusă și despre cum este economia rusă, pentru că consilierilor săi le este prea frică să-i spună adevărul.”

Bedingfield a adăugat că este ”din ce în ce mai clar” că războiul a fost o ”gafă strategică” care l-ar lăsa mai slab pe termen lung, potrivit Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel