Serviciile de informaţii belgiene au descoperit o operaţiune rusă pentru influenţarea alegerilor europarlamentare

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Premierul belgian, Alexander De Croo, afirmă că serviciile belgiene de informaţii au descoperit o operaţiune rusă pentru influenţarea alegerilor europarlamentare. 

"Obiectivul Moscovei este foarte clar", a declarat Alexander De Croo, citând informaţii secrete.

"Obiectivul este de a ajuta la alegerea mai multor candidaţi pro-ruşi în Parlamentul European şi a de a întări un anumit discurs pro-rus în această instituţie", a spus prim-ministrul belgian.

De Croo afirmă că operaţiunea este realizată astfel încât să diminueze sprijinul Europei pentru Kiev în contextul războiului.

Premierul belgian a enunțat faptul că serviciile de informaţii ale ţării sale au depistat mai multe reţele de influenţă pro-Kremlin în Belgia , dar și în "mai multe ţări europene".

Confirmările af fi venit după diverse relatări din media. Acestea prezentau o anchetă cehă asupra unei operaţiuni de influenţă pro-rusă în Europa, astfel încât eurodeputaţi să promoveze agenda Rusiei.

Premierul a refuzat să furnizeze detalii suplimentare asupra investigaţiei sau să lege operaţiunea de influenţă pro-rusă de partidul german de extremă dreapta AfD

Această ingerinţă nu face obiectul unei puneri sub acuzare de către autorităţile belgiene, susține Alexander De Croo. Premierul a spus că "plăţile în bani lichizi nu au avut loc în Belgia, dar ingerinţa da".

AFP, care citează un purtător de cuvânt, susţine că Parchetul belgian a declanşat o anchetă.

Premierul a refuzat să furnizeze detalii suplimentare asupra investigaţiei sau să lege operaţiunea de influenţă pro-rusă de partidul german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

"Nu pot comunica despre câţi oameni este vorba şi din ce ţări, care sunt numele, genul sau partidul lor. Nu pot răspunde la niciuna dintre aceste întrebări", a spus De Croo.

AfD este supravegheată în Germania în urma apariției parlamentarilor Petr Bystron și Maximilian Krah pe platforma online pro-rusă "Voice of Europe" (VoE), care recent a fost inclusă pe lista sancțiunilor naționale de către guvernul ceh.

Ziarul ceh Deník N a relatat şi că Bystron este posibil să fi acceptat bani. Parlamentarul AfD a negat în mod repetat aceste acuzaţii, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel